Prosvjed medicinskih sestra i tehničara u Zadru; Subić: “Često jedna sestra radi na 30 pacijenata! Tražimo 10 posto veću plaću, i opet ćemo biti na gubitku”

Nezadovoljni uvjetima rada i visinom plaća zadarske su medicinske sestre i tehničari prosvjedovali ispred OB Zadar.

Dragana Ćupić govorila je u ime prosvjednika.

Najprije bih se željela zahvaliti svima koji su izašli dati svoje slobodno vrijeme za ovaj mirni prosvjed. Zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj danas je suočen s brojnim problemima zbog alarmantnog nedostatka zdravstvenih i nezdravstvenih radnika. Nedostatak radnika u zdravstvenim ustanovama i zapošljavanje neadekvatne radne snage rezultat je potplaćenosti i teških uvjeta rada te višegodišnjem zanemarivanja potreba sustava i nezainteresiranosti vladajućih struktura za cjelovito rješavanje problema. Može li zdravstveni sustav funkcionirati bez svih nas zajedno? Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti, zahtijevaju povećanje plaća, poštivanje kolektivnih ugovora…, rekla je Ćupić pred okupljenim mnoštvom.

Osvrnula se na niske plaće, kao i na nepriznavanje teških uvjeta u kojima rade.

Plaće većine zaposlenih u zdravstvenom sustavu su ispod razine nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje eu. no, one nisu jedini problem. jedan od ključnih problema je minoriziranje naše uloge u sustavu. omalovažavanje značaja našeg rada. diskriminacija našeg obrazovanja. neprepoznavanje naših teških uvjeta rada i neprovođenje zaštite na radu i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima. tražimo da se cijeni i prizna naš rad. savjesni smo i odgovorni, nikad nismo ustali protiv rada. svjesni smo činjenice da smo tu zbog pacijenta i da je njihove potrebe često nužno staviti ispod naših prava. radimo jako puno, ali želimo adekvatne uvjete rada, dostojanstvene svakog čovjeka, poručila je.

Potporu prosvjedu, rečeno je, dao je i Hrvatski liječnički sindikat.

Dajana Subić, sindikalna povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara za Zadarsku županiju odgovorila je koliku plaću traže.

Vlada ne želi dići plaće na razinu koju smo tražili. Istina, ide nam tri posto na osnovci plaće, ali ono što mi tražimo je 10 posto, što osobno mislim da je jako, jako malo. Imamo recesiju koja je negdje do 38 posto na državnoj razini. Dakle, i dalje smo minusu i nećemo dobiti ništa. Druga stvar su naši uvjeti rada. Često jedna medicinska sestra radi na 30 pacijenata, kazala je.

Cijelu galeriju možete pogledati OVDJE.

 

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...