Slike s čuvenog zadarskog poliptiha sv. Martina na velikoj izložbi u Veneciji

U Duždevoj palači u Veneciji otvorena je međunarodna izložba posvećena velikanu talijanskog renesansnog slikarstva – Vittoreu Carpacciu (1460. – 1525./1526.). Na izložbi pod nazivom Vittore Carpaccio – Dipinti e disegni izložena su najvažnija djela tog poznatog umjetnika koja se čuvaju u muzejima diljem svijeta, a među njima su izložene i dvije slike s poliptiha sv. Martina iz zadarske katedrale sv. Stošije.

Slike sv. Martina i sv. Jerolima dio su velikog poliptiha kojeg je prema narudžbi kanonika Martina Mladošića za zadarsku katedralu sv. Stošiju izradio Vittore Carpaccio pokraj 15. stoljeća. Upravo su organizatori izložbe bili jako zainteresirani za vrijedne Carpacciove slike koje se nalaze u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru. Poliptih sv. Martina zasigurno je jedna od najznačajnijih umjetnina izloženih u SICU-a koja uvijek budi veliki interes među brojnim posjetiteljima.

Poliptih se sastoji od šest slika na drvu s prikazom pojedinačnih figura svetaca raspoređenih u dva reda. U donjem središnjem dijelu je titular poliptiha, sv. Martin, okružen zadarskim svetcima sv. Stošijom i sv. Šimunom. U gornjem dijelu poliptiha prikazani su likovi sv. Petra, sv. Pavla i sv. Jeronima. Poliptih je sačuvan unatoč turbulentnoj povijesti grada, pa je tako poznato da je tijekom bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu pohranjen s ostalim crkvenim umjetninama u sklonište u sklopu samostana sv. Marije u Zadru. Sve su slike s poliptiha doživjele nekoliko restauratorskih intervencija, među kojima su najznačajniji posljednji opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni od 2003. do 2016. godine u HRZ – Restauratorskom odjelu u Zadru.

Izložba Vittore Carpaccio – Dipinti e disegni (Palazo Ducale, Venezia) posebno je popraćena u svjetskim medijima, a uz nju će biti uskoro organiziran i znanstveni simpozij posvećen tom velikom majstoru renesanse. Na istom simpoziju će ugledni zadarski sveučilišni profesori iznijeti i nove spoznaje o našim slikama, što će zasigurno imati utjecaja na njihovu daljnju valorizaciju i poziciju na hrvatskoj, ali i na svjetskoj umjetničkoj sceni.

Izložba je otvorena do 18. lipnja 2023. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...