Svećenik zlostavljao 13 dječaka: “Molim da mi oproste, a Bog zaliječi rane”

Dvije godine je, prema pisanju tjednika Nacional, riječki nadbiskup Mate Uzinić znao da njegovi svećenici čine pedofilske zločine upropastili živote više desetaka maloljetnika, ali je sve to uporno prešućivao.

Uzinić je jučer sazvao hitnu konferenciju za medije na kojoj se, između ostalog, i rasplakao.

Nacional pak donosi izjave svjedoka i objave bivših bogoslova koje pokazuju da se isto događa i u Zadru i u Splitu.

“Na laički stalež sam sveden nakon što sam zamolio Svetoga Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik budući sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem.

Nitko za moja zlodjela nije ni krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam im ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkoga zvanja”, rekao je svećenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Milan Špehar za Nacional u pismenom odgovoru.

Špehara je na jučerašnjoj konferenciji spomenuo i nadbiskup Uzinić.

Kao prvi slučaj, koji je završen prije njegova dolaska, Uzinić je naveo slučaj svećenika M.Š. (1953.), koji je 2016. optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloljetnika. Priznao je krivnju te je razriješen crkvenih službi.

Nove optužbe javljaju se 2018. i ponovno se otvara istraga. Optuženi je priznao da je bilo više slučajeva: 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. te da se radi o 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina.

Tada se svećenik osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima te je tražio i dobio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža.

Uzinić je o tome obavijestio ŽDO u Rijeci s napomenom da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao M.Š. tijekom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u prijavi policiji te da se ne može isključiti mogućnost i kasnijeg počinjenja kažnjivih djela.

Svećenik M.Š. (1941.) je anonimno optužen da je 2006. i 2007. više maloljetnika slao neprimjerene poruke, da je maloljetnicu neprimjereno dodirivao te je 2007. neprimjerenim porukama napastovao punoljetne bogoslove. Svećenik D.P. (1938.) optužen je zbog kažnjivih djela protiv maloljetne osobe, uz koje su postojale glasine o ucjenjivanju svećenika D.P. od bivšeg ministranta. Obojici je zabranjen kontakt s maloljetnim osobama i obavljanje svećeničke službe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...