Trgovački sajam nekad i sad; učenici srednjih škola posjetili Benkovac

Učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar s učenicima Komercijalno-trgovačke škole Split posjetili Benkovački sajam i Zavičajni muzej Benkovac u sklopu međužupanijskog projekta Trgovački sajam nekad i danas.

Nakon sastanka u prosincu i travnju na kojima su učenici izmjenjivali i održavali edukativne prezentacije tema vezano za različite sajmove, u srijedu 10. svibnja 2023. posjetili su Benkovački sajam i Zavičajni muzej Benkovac.

Trgovački sajam nekad i danas je projekt na kojem se kulturna baština spaja s ekonomskom strukom. Tijekom projekta učenici su imali različite odgojno-obrazovne zadatke kao što je istraživanje organizacije i razvoja sajmova kroz povijest, promocija robe na sajmu, tradicionalni proizvodi dalmatinskog sajma,  tradicionalan sajam kao turistička atrakcija, važnost sajma u promicanju regionalne konkurentnosti održivog razvoja.

Posjet Benkovačkom sajmu je bila izvrsna prilika da uživo vide kako se trguje i što se sve nudi na sajmovima nakon što su istražili različite povijesne zapise. Nakon obilaska sajma posjetili su Zavičajni muzej Benkovac, nezaobilazno mjesto koje pruža neprocjenjivo iskustvo i informacije o povijesti ovog kraja. Uz stručno vodstvo uživali su u zanimljivoj postavi muzeja.

Projekt Trgovački sajam nekad i danas je kreativan primjer suradnje dvaju strukovnih škola na međužupanijskoj razini koji dodatno oplemenjuje kurikulum i daje učenicima priliku da pokažu svoje kreativne vještine, timski rad i organizacijske sposobnosti uz mentorstvo nastavnika. Ostvaren je cilj projekta, učenici i nastavnici iz Splita i Zadra naučili su zanimljive činjenice vezane za trgovanje na sajmu te je tako prepoznat značaj trgovačkih sajmova za gospodarski razvoj trgovine neke regije.

Na projektu je sudjelovalo 18 učenika i 4 profesora. Učenici iz Splita su Matea Jurjević, Ela Zoko, Ivan Komar, Luca Knezović, Franko Kukoč, Marko Alduk, Viktorija Penga i Paola Salapić uz mentorice profesorice Jasenku Rašetinu i Andreu Braovac. Iz Zadra na projektu sudjeluju učenici smjera komercijalist iz 3 d i 4 d razreda: Kristina Mučaj, Natali Zubčić, Marcela Majica, Luka Čulina, Roko Marić, Ivan Barić, Dora Vujnović, Marija Benić, Lovre Jerak i Lovre Barić uz mentorice profesorice Anitu Kocman i Danijelu Rimanić. Posebna zahvala direktoru Turističke zajednice Ravni kotari, Vanji Čvrljku i Zavičajnom muzeju Benkovac na podršci u realizaciji projektnih aktivnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...