Uskoro velike promjene auto osiguranja, procjena šteta i popravaka. Evo što se sprema

Na jesen nas čekaju izmjene Zakon o obveznim osiguranjima u prometu. I dok iz Hrvatske udruge auto struke (HUAS) najavljuju kako će doći do ‘tektonskih promjena’ i ‘rušenja monolopa osiguravajućih društava’, krovna organizacija osiguravajućih kuća – Hrvatski ured za osiguranje – poručuje kako postojeći sustav funkcionira vrlo dobro i da nema potrebe za radikalnim promjenama.

‘Napokon ćemo imati europska, a ne više balkanska osiguranja!’, tvrde iz HUAS-a. Ističu kako će novi zakon donijeti mnoge novosti.

‘Nakon prometne nezgode nećete morati ići na obaveznu procjenu štete u osiguravajuća društva. Prijava štete i dalje će se odvijati na poznati način, no procjenu će moći samostalno uraditi i svi licencirani serviseri. Osim u servisima procjena će se i dalje moći obavljati kod samih osiguravatelja, a moći će se koristiti i usluge vještaka. Novim zakonom bi se nagodbe koje nameću osiguravatelji svele na razumnu mjeru’, navodi se u priopćenju HUAS-a.

Iz te Udruge tvrde da trenutno osiguravatelji ne žele popraviti 70 posto šteta po EU standardima i da upravo toliko šteta završi s nagodbama.

‘Cilj ove promjene je suzbiti nepopravljanje vozila, popravak u fušu i odljev PDV-a od 30 milijuna eura godišnje. Zbog takvih popravaka sigurnost vozila postaje sve manja, a prosječna starost vozila sve veća. Bit novog zakona je da i osiguravatelji i osiguranici imaju ona prava i obaveze koje postoje u EU, da se bitno smanji broj nagodbi, da se onemogući izbjegavanje plaćanja PDV-a, da se spriječi siva zona i spriječi tako veliki broj tehnički neispravnih automobila’, tvrdi HUAS.

Druga strana, odnosno osiguravajuće kuće preko svoje krovne organizacije Hrvatski ured za osiguranja (HUO), ističe kako se promjene Zakona o osnovnom auto osiguranju odnose prvenstveno na nužnost implementacije izmjene direktive o osiguranju motornih vozila, vezano uz zaštitu oštećenih u slučaju prekograničnih insolventnosti, potvrde o štetnim događajima, nove definicije vozila i slično.

‘Važno je reći da sustav naknade šteta u osiguranju od AO funkcionira vrlo dobro. Naime, godišnje sklopimo više od tri milijuna ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti i kasko osiguranju, a svake godine riješi se više od 100.000 odštetnih zahtjeva i isplati se preko 200 milijuna eura samo u segmentu AO, uz zanemariv broj sudskih postupaka’, izjavio je nedavno direktor HUO-a Hrvoje Pauković.

Naglasio je kako sustav izvansudskog rješavanja sporova kroz pravobraniteljstvo za područje osiguranja i Centar za mirenje pri HUO, omogućavamo besplatno rješavanje eventualnih prijepora i prigovora tako da se niti ne bilježe značajni brojevi predstavki na rad osiguratelja.

‘Na ovom Zakonu radimo s ostalim dionicima te očekujemo da predlagatelj zakona, Ministarstvo financija i naš regulator Hanfa imaju u vidu i te činjenice prilikom izrade finalnih prijedloga zakona, ali i podzakonskih akata. Također očekujemo da pojedini prijedlozi izmjena upućeni od strane određenih interesnih skupina vezanih uz motorna vozila budu i prepoznati kao prijedlozi za promicanje njihovih partikularnih interesa, a ne kao prijedlozi usmjereni na zaštitu potrošača’, poručio je Pauković.

Zakon o obaveznim osiguranjima u prometu od 3. svibnja se nalazi u javnoj raspravi koja bi trebala biti gotova do 3. lipnja. Tada će konačan prijedlog novog, izmijenjenog Zakona biti dostavljen Vladi, a potom i Saboru. Prema nekim procjenama, sve vezano uz nove standarde trebalo bi zaživjeti već na jesen, piše Tportal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...