Vlada danas odlučuje o proglašenju prestanka epidemije koronavirusa

Vlada će danas donijeti odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim, javljaju agencije.

Prijedlog HZJZ-a uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Na dnevnom je redu i informacija o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit.

Podsjetimo, WHO je prije nekoliko dana priopćio kako covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu.

“Ovo nije kraj pandemije jer pandemija i virus su i dalje među nama, ali se smatra da nema više potrebe za ovim prekograničnim mjerama i da države članice, sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji, mogu odlučiti s kojim će mjerama nastaviti. Ova odluka generalnog direktora WHO-a znak je da nas podržava da proglasimo kraj pandemije i da donošenje mjera pređe na ministarstvo zdravstva te da se prema ovom virusu ponašamo kao i prema svim virusima koji su među nama“, kazao je tom prilikom ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...