Vrijedna zbirka muzeja Mimara do rujna će biti dostupna zadarskoj javnosti

U Muzeju antičkog stakla u Zadru ovih je dana sve u rođendanskom ozračju, obzirom da slave 14. obljetnicu. Danas je središnje obilježavanje, a tim je povodom jučer otvorena jedna vrlo vrijedna izložba. Naime, u velikoj izložbenoj dvorani otvorena je izložba “Staklo starog vijeka iz Muzeja Mimara” autorice mr. sc. Lade Ratković Bukovčan, ravnateljice Muzeja Mimara.

Zbirka stakla starog vijeka Muzeja Mimara zrcali jedinstvenu sveobuhvatnost muzejske zbirke, a za ovu prezentaciju odabranih 70 predmeta potvrđuju sve njene odlike istinskog pojmovnika starovjekovnog staklarstva. Na izložbi se predstavlja nevjerojatno bogat raspon staklenih oblika koji su nastajali u staroegipatskim, grčkim, aleksandrijskim i rimskim staklarskim radionicama.

– Prva izložba je ujedno i glavna izložba, Staklo staroga vijeka muzeja Mimara gdje imamo prezentirano 70 izložaka bogate produkcije staroegipatske i starogrčke, rimske itd. Ono što je nama jako bitno, muzej Mimara je, kao što znate, teško oštećen u potresu i izlošci su izmješteni iz muzeja pa nam je, tako, jako drago da će barem dio te staklene građe biti dostupan pogledu javnosti. Mi ovdje, kao što znate, imamo jako bogatu prezentaciju antičkog stakla, međutim, nemamo staroegipatske i starogrčke izloške pa nam je jako drago da će naša zadarska publika imati priliku upoznati se s tim izlošcima, kazala je tom prigodom  Anamarija Eterović Borzić, viša kustosica u MAS-u.

Istaknula je kako je još jedna vrijednost ove izložbe ta što su zastupljeni predmeti izrađeni najstarijom tehnikom kojom se izrađuju stakleni predmeti, to je tehnika oblikovanja po jezgri. Ova izložba ostaje otvorena do 5. rujna.

Inače, Muzej antičkog stakla u Zadru tijekom svibnja pripremio je zanimljiv program kojeg nam je predstavio ravnatelj ove ustanove, Hrvoje Manenica.

– Radi se o radionicama za djecu koje ćemo imati, još dvije izložbe, predstavljanju kataloga. Imamo još jednu izložbu koja je naša autorska Berislava Štefanca i Anamarije Eterović Borzić koja je bila za vrijeme korona otvorena, međutim, obzirom na te okolnosti nije puno ljudi moglo vidjeti i u međuvremenu su oni svojim stručnim i znanstvenim radom ušli malo dublje u samu temu antičkih igara tako da su izložbu proširili i učinili je malo zanimljivijom. Vezano za to imat ćemo i turnir u antičkim igrama koji će se održati u sklopu otvorenja te izložbe. Imamo suradnju koju smo nedavno ostvarili sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna ovdje iz Zadra gdje je naš kolega Šime Perović održao radionice u smislu predavanja i edukacije na restauraciji stakla i praktični rad na tim radionicama  tako da će polaznici pokazati svoje radove na izložbi koju ćemo mi ovdje prirediti. Na kraju mjeseca imamo priručnik Šime Perovića koji je prvi takve vrste koji je tiskan kod nas vezan uz konzervaciju i restauraciju stakla, karakteristikama toga stakla i načinima i tehnikama obrade i restauracije, najavio je.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...