Zadarska županija prijavit će se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za uređenje škola za jednosmjensku nastavu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine planira provesti tri natječaja za dogradnju i izgradnju školskih objekata s ciljem organiziranja nastave u školama u jednoj smjeni iz MPO-a. Konačni nacionalni cilj je da se u školskoj godini 2027./28. nastava u svim školama u Hrvatskoj provodi nastava u jednoj smjeni.

– Što se tiče Zadarske županije, imamo trenutno sedam građevinskih dozvola, isto toliko škola imamo koje su u projektiranju. Jedan dio škola je u takvoj situaciji da nema potreba za nikakvim dodatnim projektiranjem jer u ovom trenutku imaju sve što im je potrebno za to, kao i jedan broj škola, njih nekolicina, za koje ćemo tek ugovoriti, odnosno pokrenuti projektiranje, saznali smo od Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.

Od 27 škola kojima je Županija osnivač, sedam ih radi u dvije smjene. Prvi natječaj bit će u ukupnom iznosu od 850 milijuna eura i odnosit će se na višesmjenske škole.

– To su škole koje će Grad Zadar, odnosno Zadarska županija moći prijaviti za te natječaje. Nakon toga se očekuje natječaj za škole koje sad rade u jednoj smjeni, ali su neke druge pomoćne prostorije u školi pretvorili u učionice, kao recimo kuhinju pa sad nemaju kuhinju, ili su knjižnički prostor pretvorili u učionicu, a škola ipak radi u jednoj smjeni pa će se te škole moći prijaviti na drugi natječaj. Taj drugi natječaj će biti financiran iz programa Konkurentnost i kohezija, a treći će natječaj biti samo za sportske objekte, poglavito za školske sportske dvorane. Tu će biti osigurano 450 milijuna eura, najavio je Šimunić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...