ZADRA NOVA poziva na proslavu Dana Europe na Narodnom trgu u Zadru

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru. Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u utorak, 9. svibnja 2023. godine u razdoblju od 10 do 12 sati.

Dođite i proslavite s nama Dan Europe!

EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku posjetitelji će moći okušati na „kolu sreće“, a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji.

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar te Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar. Učenici će predstaviti svoje strukovne vještine građanima kao što su primjerice mjerenje tlaka i glukoze, izrada fritula, uzgoj cvijeća i sl.

Volonterski centar Zadar također će biti dio programa te će predstaviti aktivnosti koje provode s izbjeglicama iz Ukrajine.

Ovogodišnja proslava Dana Europe nastavlja se na ciljeve Europske godine vještina. Naime, u  2023. godini obilježava se Europska godina vještina u kojoj se želi ukazati na ulogu radne snage s traženim vještinama u održivom rastu, stvaranju inovacija i poboljšanju konkurentnosti poduzeća.

Dan Europe tradicionalno se slavi 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Toga je dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...