Anketa o rejtingu; Milanović najomiljeniji među glasačima, slijede Petrov i Penava

Objavljeno je istraživanje Crobarometra za lipanj 2023., a prema rezultatima, HDZ je i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj s podrškom sigurnih i vjerojatnih birača od 28.6 posto.

Prema najnovijem istraživanju, rezultati ukazuju na visoku izlaznost birača na današnjim izborima. Čak 71 posto građana bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo na izbore, dok četvrtina ispitanika ne bi sigurno ili vjerojatno izašla na birališta. Manji postotak, njih 4 posto, nema jasan stav o tome hoće li ili neće sudjelovati na izborima.

HDZ i dalje zadržava vodeću poziciju, ali postoje naznake manjih promjena u rezultatima. Prema istraživanju, 28.6% posto ispitanih podržava HDZ, što je solidan rezultat u usporedbi s drugim strankama. Međutim, ovo je najslabiji rezultat HDZ-a od listopada prošle godine. Zanimljivo je da podrška HDZ-u prvi put u posljednja četiri mjeseca pada ispod 30 posto.

SDP također bilježi pad podrške drugi mjesec zaredom. Samo 11.7 posto ispitanika podržava tu stranku, dok im platforma Možemo, koja će večeras donijeti odluku o mogućoj predizbornoj koaliciji s SDP-om, puše za vratom. Platforma Možemo bilježi rast rejtinga treći mjesec zaredom i podržava je 10 posto ispitanika.

Stranke Most i Domovinski pokret također bilježe rast podrške. Mostu je naklonjeno 8.9% ispitanika, dok Domovinski pokret uživa podršku od 7.2 posto, objavio je Dnevnik Nove TV istraživanje Crobarometra.

Predsjednik Zoran Milanović nalazi se na prvom mjestu najpopularnijih hrvatskih političara. Milanovića pozitivno doživljava 44 posto ispitanih. Iako je Milanović na prvom mjestu, njegovi prethodnici, kao i prethodnica, u pravilu su ostvarivali bolje rezultate.

Na drugom je mjestu Božo Petrov, kojeg 42 posto ispitanih doživljava kao pozitivca. Na trećem je mjestu Ivan Penava kojemu podršku daje 39 posto ispitanih. Tomislavu Tomaševiću 38 posto ispitanih daje podršku, a njih 34 posto podržava Andreja Plenkovića.

Na ljestvici negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac, kojeg negativno doživljava 74 posto ispitanih. Slijedi Andrej Plenković s 58 posto, Gordan Jandroković s 55 posto, Hrvoje Zekanović s 54 posto, a na petom mjestu je Peđa Grbin kojeg negativno doživljava 51 posto ispitanika, objavio je Dnevnik Nove TV istraživanje Crobarometra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...