Dunja Mazzocco Drvar: “Ako nešto ne učinimo ljeto bi moglo trajati i do pola godine”

Zbog klimatskih promjena, toplinski valovi u Europi, pa i oni smrtonosni, bit će sve češći, upozorila je prošlog tjedna Svjetska meteorološka organizacija. Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva Dunja Mazzoco Drvar u središnjem Dnevniku rekla je da će se topli dio godine znatno produljiti, ako se svijet ne počne ozbiljnije boriti protiv klimatskih promjena.

Analizirajući ovogodišnji lipanj kazala je kako je on “neobičan u drugom smjeru” te da je bio blag kao i proljeće.

“Proljeće je po temperaturnim prosjecima nije odstupalo u odnosu na proteklih 30 godina, a bilo je izrazito kišovito pa su to ljudi doživljavali kao svježije vrijeme. Ovog lipnja vrućina, ‘prva tridesetica’ je došla relativno kasno – u Zagrebu tek 19.6. To se u posljednjih 30 godina dogodilo tek tri puta. Vrijeme je bilo svježe i zato nam je ova vrućina neugodnija”, kazala je u Dnevniku HTV-a Dunja Mazzocco Drvar.

Komentirajući vremenske ekstreme potvrdila je da su se ‘svježiji periodi’ produžili do lipnja, a oni topliji traju gotovo do prosinca.

‘Uočili smo produljenje toplog dijela godine i to će se nastaviti, ako nešto ne učinimo. Očekujemo da će kroz 20 ili 30 godina ljeto trajati još duže – prema nekim projekcijama broj dana toplog dijela godine produljit će se na kopnu za tridesetak dana, a na moru za čak sedamdesetak dana’, upozorila je.

Je li kasno za promjene?

‘Nisu stvari crne ili bijele – ima puno nijansi. Ima puno stvari koje možemo napraviti a i promjene se događaju gradirano. Nikad nije kasno i što god počnemo činiti, brže i jače – ublažit ćemo situaciju i vratiti se na prikladnije uvjete’, kazala je Mazzocco Drvar. Komentirajući ‘Zeleni plan’ Bruxellesa o klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine kazala je kako su strategije i zakoni već u procesu donošenja i u Hrvatskoj bi se mogli vrlo brzo implementirati.

Hrvatska mora intenzivnije smanjiti emisiju plinova, poljoprivreda naročito

‘Hrvatska ne mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto, nego za otprilike 45 posto. To je i za nas vrlo ambiciozno. Dosad smo bili na dobrom putu, ali sad nam postaje sve teže. Od 1990. smo smanjili oko 24 posto. Moramo još toliko i treba ‘stiskati’ i situacija je neugodna i nezahvalna’, zaključila je Dunja Mazzocco Drvar. Dodala je kako je poljoprivreda sektor koji zaostaje te da je to sektor koji “moramo puno više i intenzivnije zahvatiti”, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...