Jandroković: “Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti”

Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti, a Ukrajinu treba nastaviti podupirati, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u petak u Vilniusu, priopćio je Hrvatski sabor. Jandroković je istaknuo kako danas najznačajniju prijetnju globalnoj sigurnosti predstavlja višestruko negativno djelovanje Rusije, koja to čini različitim metodama: od utjecaja putem posrednika i prisile do agresije i pripajanja teritorija.

Matricu djelovanja Rusije u Ukrajini usporedio je s iskustvom koje je Hrvatska prošla u agresiji prije tri desetljeća i pohvalio je prilagodljivost, vještine i snagu ukrajinskih vojnika i civila, navodi se u priopćenju. Zagreb je u listopadu prošle godine bio domaćin Prvog parlamentarnog summita Krimske platforme, a idući summit održat će se ove godine u Pragu.

Pozvao na nastavak potpore Ukrajini

Jandroković je izrazio uvjerenje da će novi summit ove jeseni biti jednako uspješan i pozvao na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini, dodaje se u priopćenju. Podsjetio je da će se u Hrvatskoj u listopadu održati donatorska konferencija za razminiranje Ukrajine i naglasio da Hrvatska, zahvaljujući svom ratnom iskustvu, može konkretno pomoći toj zemlji.

– Zbog istog smo iskustva i među najsnažnijim zagovarateljima osiguravanja pravde za žrtve rata, rekao je Jandroković u govoru na panelu Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu. Opisao je Ukrajinu “branikom zapadnih vrijednosti” i pozvao na nastavak potpore Ukrajini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...