PAG OUTDOOR SUMMER 2023. Otkrijmo ljepotu mjesečevog otoka

Turistička zajednica Grada Paga u suradnji sa Udrugom sportskog turizma Pag MareMonti i ove godine u turističkoj sezoni organizira Pag Outdoor Summer ture te brojne sportske aktivnosti za sve uzraste na području Grada Paga. Uz besplatno vodstvo licenciranih vodiča, posjetitelji će od kraja lipnja do sredine rujna otkrivati ljepotu mjesečevog otoka i uživati u kajakingu, hikingu, moon walkingu i biciklizmu.

Otok Pag pruža brojne mogućnosti za outdoor aktivnosti namijenjene profesionalcima, ali i amaterima koji vole adrenalin i istraživanje brojnih prirodnih znamenitosti, uvala i staza. Bilo da se odluče za biciklističku turu, kajaking, pješačenje ili hiking doživjet će prostranstvo mjesečevog pejzaža, uživati u miru Paške uvale, nestvarnoj ljepoti i prirodi kamenog otoka.

Ove godine nastavlja se program  Plava staza Mjesečevog otoka – kajaking duž Paške uvale po beskrajno plavom moru koji je prošle godine izazvao veliko zanimanje posjetitelja i odlične reakcije svih onih koji vole ovu vrstu aktivnosti. Ture su organizirane petkom, a prva je na rasporedu 30. lipnja 2023.  (start u 8.30 sati,  Bašaca – Veli Bok – Punta Mikula – Zaton i natrag – cca 5 sati).

Druga strana Mjeseca područje je na kojem su se ispreplele tri staze kamene čarolije, prekrasnih pogleda na Velebit, plavo more, na kamene stijene i plavo nebo. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati. Krenete li bilo kojom stazom zagarantirano Vam je uživanje i opuštanje. Na Drugoj strani Mjeseca su tri izuzetno atraktivne staze: staza Mikula, staza Sv. Jure i staza Zaton.

Pag Outdoor Summer 2023. započinje hiking turom koja kreće na stazi Sveti Jure u subotu, 24. lipnja 2023. (polazak u 6 sati s parkirališta na Velom boku).

Staza Sveti Jure zahtjevnija je staza, ali kada je prohodate donosi nemjerljivo zadovoljstvo jer se nalazi u prekrasnom i netaknutom krajoliku, uz fantastične poglede s nekoliko vidikovaca koji se nalaze na stazi. Staza sv. Jure pružiti će vam nezaboravno putovanje u pašku povijest uz mnoštvo jedinstvenih pogleda, jedinstvenih struktura i igre prirode koja je Pag tako bogato obdarila.

Staza Mikula je prekrasna kružna staza započinje makadamskom cestom ispod Lokve na Ledeniku i vodi do crkvice svetog Mikule i Punte Mikule. Ono što će posjetiteljima sigurno izmamiti uzdah su paške kamene dine – polja nevjerojatnih kamenih oblika koja izlaskom i zalaskom sunca i njegovim sjenama kao da igraju neku samo sebi znanu igru koja se najbolje može razaznati s dva vidikovca na stazi.

Staza Zaton je izuzetno zanimljiva i laganija staza koju će posjetitelji moći upoznati za noći punog mjeseca (polazak je 3. srpnja u 20. 45 i 1. kolovoza 2023. u 20 sati s parkirališta na Velikom Boku).

Povodom obilježavanja VRO Oluja 5. kolovoza organizirana je tura na stazi  Sveti Jure (polazak s gradskog groblja u 6 sati).

Uoči blagdana Vele Gospe 14. kolovoza organizirano je hodočašće uz doček izlaska Sunca usponom na najviši vrh otoka Paga (polazak u 4.45 sati s parkirališta na ulazu u Kamp Šimuni).

Hiking na stazi Life on Mars, organiziran je 15. srpnja i 12. kolovoza 2023. (polazak u 6 sati s parkirališta plaže Ručica u Metajni).

Osim hikinga po stazama, organizirani su usponi na Sv. Vid, najviši vrh otoka Paga ili , kako ga se naziva, najljepši mali vrh u Hrvatskoj kao što je onaj 31. kolovoza uz noć punog Mjeseca i doček izlaska Sunca s polaskom u 4:45 sa parkirališta na ulazu u kamp Šimuni.

Za one starije, ali koji također žele aktivni odmor, pripremljena su događanja moon walkinga na dvije također iznimno lijepe staze – Sunčani sat koja se nalazi kod mjesta Vlašići i Putevima mentora kod mjesta Dinjiška.

Staza „Sunčani sat“ kreće se makadamskom cestom iz Vlašića do Sunčanog sata, građevine koju je davno izgradio zaljubljenik u Sunce, more i paški krš. Polazak je 22. kolovoza iz Smokvice za Stazu Sunčani sat. Na ovoj stazi organizirat će se i bike tura u subotu, 16. rujna 2023. (polazak u 17 sati s parkirališta „Lorenco“ u Povljani).

„Putovima Mentora“ je kružna makadamska staza koja prolazi kroz vrijedan arheološki lokalitet, gradinu Gramajnik. Ova staza pruža pravo uživanje u nevjerojatnim kontrastima kamenog Paga i Velebita, plavetnila mora i neba, netaknute prirode i neopisivog mira.

Polazak je u subotu, 29. srpnja u 6 sati iz Dinjiške kod crkve Sv. Mavra.

U sklopu programa Pag Outdoor je i biciklističko pješačka staza nazvana Zagrljaj kamena i vjetra koja se nalazi iznad grada Paga. Uz izniman pogled na grad Pag, solanu, Paški zaljev, najviši vrh otoka Sveti Vid, Velebitski kanal i planinu Velebit, početkom rujna uživat ćete u miru i tišini. Na ovoj stazi, 9. rujna udahnut ćete paške vjetrove i pogledom zagrliti ovaj očaravajući dio otoka Paga (polazak u 7 sati kod gradskog mosta u Pagu).

Posjetitelji će, osim u aktivnom odmoru u sklopu Pag Summer Outdoora, uživati i u odličnoj gastro ponudi, autohtonim pričama kao što su paška čipka, paški sir, janjetina, paška sol, baškotini, kulturno povijesna baština ili biljna raznolikost otoka Paga čime će zasigurno ponijeti jedinstvene dojmove sa svojih godišnjih odmora.

Prijave se primaju putem e-maila: [email protected], a svojom prijavom sudionik/sudionica potvrđuje da je upoznat/a sa zahtjevnosti svih outdoor aktivnosti na području grada Paga, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, te da izletu pristupa na vlastitu odgovornost. Sudionik/sudionica mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Program Pag Outdoor Summer

KAJAKING: PLAVA STAZA MJESEČEVOG OTOKA

RUTA : (Petkom u 8.30h start Bašaca – Veli Bok – Punta Mikula – Zaton i natrag – cca 5 sati)

LIPANJ

30.06.

SRPANJ

07.07. , 14.07. , 21.07.

KOLOVOZ

04.08. , 11.08. , 18.08. , 25.08

RUJAN

1.09. , 08.09.

 

HIKING

LIPANJ

24.06. STAZA „SVETI JURE“ – subota (polazak u 06:00h s parkirališta na Velom boku)

SRPANJ

03.07. STAZA “ZATON ” (noć punog Mjeseca) – ponedjeljak (polazak u 20:45h s parkirališta na Velom boku)

08.07. STAZA “SVETI VID” (uspon na najviši vrh otoka Paga) – subota (polazak u 06:00h s parkirališta na ulazu u Kamp Šimuni)

15.07. STAZA “LIFE ON MARS“ – subota (polazak u 06:00h s parkirališta plaže Ručica u Metajni)

22.07. STAZE “ZATON I MIKULA“ – subota (polazak u 06.00h s parkirališta na Velom boku)

 

KOLOVOZ

01.08. STAZA “ZATON” (noć punog Mjeseca) – utorak (polazak u 20:00h s parkirališta na Velom boku)

05.08. STAZA “SVETI JURE” (tradicionalno obilježavanje VRO OLUJA) – subota (polazak u 06:00h s gradskog groblja)

12.08. STAZA “LIFE ON MARS” –  subota (polazak u 06:00h s parkirališta plaže Ručica u Metajni)

14.08. STAZA “SVETI VID”, uspon na najviši vrh otoka Paga (doček izlaska Sunca – tradicionalno hodočašće uoči blagdana Vele Gospe) – ponedjeljak (polazak u 4.45h s parkirališta na ulazu u Kamp Šimuni)

19.08. STAZE “ZATON I MIKULA“ – subota u 06:00h (polazak s parkirališta na Velom boku)

31.08. STAZA“SVETI VID“ , uspon na najviši vrh otoka Paga (pun Mjesec i doček izlaska Sunca) – četvrtak (polazak u 04:45h s parkirališta na ulazu u Kamp Šimuni)

 

MOON WALKING

SRPANJ

29.07. STAZA „MENTORA“ Moon walking, Dinjiška – subota (polazak u 06:00h kod crkve Sv. Mavra)

KOLOVOZ

22.08. STAZA „SUNČANI SAT“ Moon walking, Vlašići – subota (polazak u 06:30h iz Smokvice)

 

BICIKLIZAM

RUJAN

09.09. ZAGRLJAJ KAMENA I VJETRA – subota (polazak u 07:00h kod gradskog mosta)

16.09. SUNČANI SAT – subota (polazak u 17:00h s parkirališta „Lorenco“ u Povljani)

Promotivne ture Turističke zajednice Grada Paga organizirane su uz besplatno vođenje licenciranih vodiča. Prijave se primaju putem maila: [email protected]

*Svojom prijavom sudionik/sudionica potvrđuje da je upoznat/a sa zahtjevnosti svih outdoor aktivnosti na području grada Paga, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, te da izletu pristupa na vlastitu odgovornost. Sudionik/sudionica mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

ORGANIZATOR: Turistička zajednica Grada Paga u suradnji s Udrugom sportskog turizma Pag MareMonti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...