Pet simptoma koji mogu ukazivati na celijakiju

Celijakija je imunološka reakcija tijela na unos glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Ako osoba boluje od celijakije, konzumacija glutena pokreće imunološki odgovor u njezinom tankom crijevu. S vremenom ova reakcija oštećuje sluznicu tankog crijeva i sprječava ga da apsorbira određene hranjive tvari, prenosi Index.

No kako uopće prepoznati da je riječ o celijakiji? Kako objašnjavaju liječnici, oštećenje crijeva koje nastane kao reakcija celijakije često uzrokuje:

-proljev
-umor
-gubitak težine
-nadutost
-anemiju.

Isto tako, ovi simptomi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija sa zdravljem. Naprimjer, kod male djece malapsorpcija može utjecati na njihov rast i razvoj, osim što uzrokuje simptome koji se vide kod odraslih.

Iako ne postoji lijek za celijakiju, pridržavanje stroge dijete koja uključuje izbjegavanje svih namirnica s glutenom većini ljudi može pomoći u upravljanju simptomima i pospješiti ozdravljenje crijeva.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...