Pjesničko-glazbena večer Lidije Bajuk u ogranku Matice hrvatske u Zadru

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje pjesničko-glazbenu večer Lidije Bajuk. Pjesničko-glazbeni program održat će se u Ogrankovoj dvorani, na adresi Don Ive Prodana 1,  u četvrtak 15. lipnja, s početkom u 19:00.

Lidija Bajuk radila je kao diplomirana učiteljica i školska knjižničarka, a po preseljenju u Zagreb započela je karijeru profesionalne književnice i glazbenice. Diplomirala je etnologiju i antropologiju, doktorat je stekla na etnološko-folklorističku temu. U Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu radi kao znanstvena suradnica, a stekla je i zvanje docentice. Jedna je od utemeljitelja hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je 9 audio-albuma, 7 knjiga poezije, 4 knjige proze, 1 udžbenik i 3 priručnika za glazbenu kulturu u osnovnoj školi, 1 znanstvenu knjigu, brojne stručne i znanstvene radove. HRT je prema njezinim scenarijima snimio obrazovne emisije “Priča o žveglici” i “Suncokret”: “Ekologija duha, ekologija pamćenja” M. Jović.

Suscenaristica je dugometražnih etnografskog filma “Nagrišpane traverse” i “Kartolina iz Krive kale” A. Rozića te “Međimurska popevka / A Folk Song of Međimurje” za UNESCO. Bila je inicijatorica i koordinatorica za zaštitu Međimurske popeveke na nacionalnoj i svjetskoj razini. Potakla je nacionalnu zaštitu “Ženskog kolendavanja na području Župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju”. Prošle godine objavila je audio-album “Pjesnolika vol. 1” na stihove hrvatskih pjesnika koje je uglazbila, ove godine nominiran za diskografsku nagradu Porin. Više od tisuću i pol puta predstavljala je Hrvatsku u domovini i svijetu.

Pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju MH, članica Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika,  te članica Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog etnološkog društva-a i Međunarodnog društva za istraživanje pripovijedanja (ISFNR-a). Dobitnica je 15 umjetničkih nacionalnih nagrada i 1 inozemnog priznanja, među kojima dvaput Porina. Za svoj etnološki rad primila je nagradu “Franjo Ksaver Kuhač” HDS-a i dvaput dvaput “Milovana Gavazzija” HED-a.  Odlikovana je “Zlatnom plaketom” grada Čakovca i proglašena “počasnom građankom Međimurske županije”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...