Plenković o odluci suda u Zambiji: “Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane”

Premijer Andrej Plenković je pozdravio oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće.

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas – sedam mjeseci od uhićenja – optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

– Pozdravljam ovu današnju odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja imaju potrebne dokumente, rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni “vrlo brzo” vratiti u Hrvatsku.

“Hrvatska pružala pomoć optuženima”

Plenković je rekao da je Hrvatska kao “odgovorna država” cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.

– Istodobno mi smo kao vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu, čime će se otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale, kazao je premijer, dodavši kako je zakon “ovih dana u raspravi” u saboru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...