Policija upozorila na novu prevaru na društvenim mrežama, evo kako je prepoznati

Iz policije su upozorili građane na novu prevaru na društvenim mrežama te su savjetovali građanima da ne u komunikaciji s nepoznatim osobama ne nasjedaju na lažna obećanja o velikim donacijama, nasljedstvima i slično. Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Policija je zaprimila prijavu 68-godišnje hrvatske državljanke koja je oštećena kaznenim djelom prijevare.

Prema dosad utvrđenom, 68-godišnjakinja je tijekom lipnja putem jedne od društvenih mreža stupila u kontakt s nepoznatom ženskom osobom koja joj je obećala darovati novac.

Tijekom daljnje komunikacije javio joj se i „odvjetnik“ te nepoznate osobe koji je potom od nje zatražio uplaćivanje novčanih sredstava za uplatu za navodno bankovno osiguranje transakcije novčanih sredstava. Vjerujući u lažna obećanja, 68-godišnjakinja je višekratno uplatila oko 6100 eura na bankovni račun koji su joj poslali.

Nakon navedene uplate dobila je akt o donaciji i potvrdu o darovanju te bankovnu karticu s navodnim novcem bez PIN-a, a kada joj je ”odvjetnik” rekao da za PIN mora uplatiti još 7000 eura shvatila je da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Nažalost, unatoč brojnim upozorenjima ovakav slučaj prijevare nije izoliran i policija često zaprima prijave u kojima nepoznate osobe koriste društvene mreže, odnosno virtualnu komunikaciju kako bi ostvarili protupravnu materijalnu korist na štetu neopreznih, lakovjernih i naivnih osoba.

Podsjećamo stoga opetovano građane da ne vjeruju nepoznatim osobama u virtualnoj komunikaciji koje nisu prethodno provjerili da zaista postoje i njihovim lažnim obećanjima o velikim donacijama, nasljedstvima i slično.

Zapamtite, nema nikakvih razloga da vam neka osoba koju ne poznajete daruje vam veliki novčani iznos, a i uvijek se iza te velikodušne ponude uvijek se krije prijevara! Ukoliko dobijete ovakvu ili sličnu ponudu putem neke od društvenih mreža ili elektroničke pošte, odmah pozovite policiju na broj 192!”, objavila je PU primorsko-goranska, prenosi N1.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...