Započinje uređenje parka uz ‘palačinka bar’ na Marasci! Dujela: “Sada se većinom koristi za parkiranje, ali bez reda!”

Korona ugrozu i proračunska ograničenja ostavljamo iza nas i ono što je izgledno na jesen paralelno sa rekonstrukcijom ulice Miroslava Krleže (EVN-Vodovod) započinje i uređenje parka uz „palačinka bar“.

Javna površina koju planiramo urediti nalazi se istočno uz Ulicu Miroslava Krleže. Površina se trenutno koristi većinom za parkiranje te kao pristup okolnim zgradama. Površina je neuređena, osim tamponskog sloja na kolnim putevima, koji je dotrajao. Trenutno stanje ni u jednom pogledu ne zadovoljava standarde suvremenih urbanih prostora. Ovim projektom pokušavamo omogućiti simbiozu različitih potreba korisnika ovog prostora te omogućiti primjeren način korištenja kako bi ovaj prostor donio dodanu vrijednost u životu okolnih stanara i posjetitelja, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela.

Nedefinirani nasuti plato koji je tema uređenja trenutno se najviše koristi kao parkirališna površina, ali bez reda i u proizvoljnoj organizaciji. Najviše će se pažnje posvetiti razdvajanju površina u korištenju. Time se postiže da korisnici prostora sigurno i neometano mogu kroz prostor prolaziti, parkirati ili se zadržati u odmoru ili igri.

Predviđene su površine za parkiranje, pješačke staze, kolne staze te centralni dio kao svojevrstan „parkić“. Zaštićeno od prometa smješteno je dječje igralište sa dva ogradna zida koji su ujedno i klupe za odmor.

Najbliže prometnici organiziran je najveći broj parkirališnih mjesta. Ona su povezana internom kolnom stazom kako bi se zadržao jedinstveni izlaz sa javne površine na glavnu prometnicu. Ukupno ih je predviđeno 24 od kojih su dva za osobe sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Zaštitno zelenilo je zadržano i definirano uz cijelu glavnu prometnicu kao i prema svim privatnim kućama i stambenim zgradama koje okružuju zahvat.

Nastojati ćemo maksimalno poštovati postojeće nivelete terena, kao i postojeće zelene površine, osobito visoko zelenilo. Zatečene pješačke staze ćemo  potvrditi popločanjem, a nove staze pratiti će e postojeće staze-prečice koje su formirane kretanjem ljudi. U sredini zahvata organizirati ćemo sjedenje uz veliku zelenu površinu i dječje igralište. Svi postojeći prolazi i pristupi biti će poštovani i potvrđeni. Površina obuhvata zahvata iznosi 2000,0 m2 i razumljivo je da će cjelovita realizacija biti moguća kroz par proračunskih godina, objašnjava Dujela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...