Adela Frank pitala gradonačelnika o vatrogascima; Dukić odgovorio: “Imamo jednu od najboljih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj”

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, točnije na Aktualnom satu, vijećnica Adela Franka dotakla se vrlo aktualne teme za Zadar, a to zu vatrogasci, odnosno Javna vatrogasna postrojba Zadar čijih se 26 pripadnika od jučer nalazi u štrajku.

Naime, ona se referirala na amandman koji je uvršten u gradski proračun, a odnosi se na iznos od 200 tisuća eura za uređenje vatrogasne postaje u Gaženici te je, stoga, tražila kompletno izvješće o svim do sada poduzetim radnjama.

Također ju je zanimalo i u čijem je vlasništvu vatrogasni brod, koliko ima zaposlenika, tko plaća održavanje broda, a tko vatrogasne zaposlenike. Također, kako je rekla, Županijski vatrogasni centar nalazi se u prostorijama JVP-a Zadar i Murvičkoj pa je zanima postoji li uređenost da Županija snosi troškove njihovih plaća.

– Zbog čega JVP ima oko 20 zaposlenih u prvoj smjeni dok  u postrojbi kronično fali operativnih vatrogasaca? Je li ispravno da šalju vatrogasce izvan Zadra na djelovanja u ispomoć dok se ne može osigurati spremnost djelovanja JVP-a? Tko je odgovoran za ovakav princip rada, kada će biti obavljena potpuna revizija cijelog poslovanja JVP-a?, pitanja su koja je postavila za govornicom.

– Imamo jednu od najboljih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj. Druga stvar koju želim reći je da razgovaramo i  znamo da smo došli do malih plaća u svim državnim ustanovama i upravo smo došli radi toga što su većinu njih zvali uhljebi. S obzirom da se nisu nikad dizale, te plaće su izrazito niske i ova godina i sljedeća će biti značajne da podignemo plaće svima koji imaju niske, ne samo vatrogascima nego gradskim poduzećima jer radnička plaća je izrazito mala i u buduće nećemo imati radnika, kazao je gradonačelnik Branko Dukić u svom odgovoru.

Napomenuo je kako su vatrogascima najviše digli plaću te da su njima najviše izašli ususret i to za 20 posto.

– Imamo jedan reprezentativni sindikat i jedan koji nije. Većina velikim dijelom nije štrajkala, a svi su obvezni izaći na intervenciju jer ne može vatrogasac ne izaći za potrebe stanovništva. Ovaj štrajk praktički i nije štrajk, da pitate funkcionira li sve tamo, vidjeli bi da funkcionira, kazao je Dukić.

Što se tiče pitanja o vatrogasnom brodu, vijećnica Frank od gradonačelnike nije dobila podatke koje je tražila.

– Grad Zadar ima  i sedam otoka. Dapače, izlazi u svim situacijama i kad je požar na otoku. Treba ga imati i ako ste ikad bili na jednom otoku gdje živi starije pučanstvo, njihov je jedan do najvećih strahova što ako se dogodi požar. Tako da nemojte govoriti bez da imate prave činjenice i argumente, odgovorio joj je.

Frank je potom ustvrdila kako 20 posto nije povišica već usklađivanje visine plaća s ostalim gradskim zaposlenicima.

– Ne bi do štrajka došlo da je uspio zakonski proces mirenja na kojem je bio prisutan i miritelj iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je poveo vatrogasce u opravdan štrajk. Ljudi ne bi štrajkali da im je dobro, napomenula je.

Što se, pak, provedbe amandmana tiče u vrijednosti od 200 tisuća eura, Dukić je odgovorio da će biti proveden do kraja godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...