Danas izvanredna sjednica sabora koju je tražio Milanović

Sabor počinje trodnevnu izvanrednu sjednicu na temu štrajka u pravosuđu i plinske afere, koju je predsjednik Hrvatskog sabora sazvao na zahtjev predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Sjednica bi trebala početi u 9:30, javlajju agencije.

Dvije točke koje je Milanović predložio su zaključci kojima bi sabor obvezao vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti te da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

O prvom zaključku zastupnici će raspravljati u petak, nakon što na početku sjednice iznesu stajališta na temu po izboru, a o drugom u subotu.

Za nedjelju je previđeno glasanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.

Oporba koja je inicirala sazivanje izvanredne sjednice ukupno ima 74 ruke, što znači da bi trebali pridobiti dio vladajućih kako bi zaključci prošli, a vlada dobila obveze.

Nakon što je u srijedu rekao da očekuje Milanovića na izvanrednoj sjednici s obzirom na to da je predlagatelj, predsjednik sabora Gordan Jandroković u četvrtak mu je i službeno uputio poziv da dođe na sjednicu i obrazloži dvije točke, no Milanović je takvu mogućnost odbacio.

“Predsjedniku u saboru nije mjesto, što bih radio tamo?” kazao je Milanović.

Iz oporbe poručuju kako očekuju da će na sjednici svi biti prisutni jer je riječ o problemima koji direktno utječu na život građana. Očekuju i da će predloženi zaključci biti prihvaćeni, a Sandra Benčić (Možemo) najavljuje da će na sjednici stvoriti atmosferu u kojoj će biti jako teško ne glasati za zaključke.

Poziv za izvanrednu sjednicu Jandroković je uputio i hrvatskoj vladi.

Zahtjev predsjednika Republike za izvanrednom sjednicom, premijer Andrej Plenković nazvao je “politikantskom, pristranom i praktički potpuno oporbenom inicijativom”.

Milanovićev zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice je presedan u 30-ak godina modernog hrvatskog parlamentarizma i korištenje ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...