Donosimo vam jednostavan trik za uštedu goriva, a sve ovisi o klima-uređaju

Dolaze nam vrući dani, klima-uređaji u kućama i automobilima radit će punim intenzitetom, a sve to uključuje i povećanu potrošnju energije.

Ovdje nas zanimaju, prije svega, automobili, odnosno kako uštedjeti barem malo goriva tijekom rada klima-uređaja.

Znate da klima-uređaj može uzimati zrak za hlađenje kabine vozila izvana ili iznutra i upravo tu leži prilika za uštedu goriva.

Naime, ako klima-uređaj uzima zrak izvana, potrebno je mnogo više energije da se rashladi nego da recirkulira zrak u kabini.

Uzimajući zrak iznutra, klima-uređaj ga također filtrira, ali sprečava ulazak prašine, onečišćenja i neugodnih mirisa, piše Revija HAK.

Stoga je dobar način za uštedu goriva pritiskanje gumba za recirkulaciju zraka. A to je da pritom sustav uzima zrak koji se nalazi u putničkom prostoru, a koji će imati sve nižu temperaturu.

Tijekom vrućih ljetnih dana preporučljivo je aktivirati ovu funkciju, a na dužim putovanjima tek povremeno uključiti i opciju hlađenja vanjskog zraka.

Da osvježite zrak u kabini. Spominju se velike uštede koje idu i iznad 10 posto potrošnje goriva.

Isplati se.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...