Google uvodi veliku promjenu kako bi smanjio broj zlonamjernih aplikacija u Trgovini Play, evo što trebate znati

Google poduzima nove mjere u borbi protiv zlonamjernog softvera u Trgovini Play, implementacijom novih zahtjeva za račune razvojnih programera. Počevši od 31. kolovoza 2023. godine, razvojni programeri koji kreiraju nove račune morat će dati valjani D-U-N-S broj. Navedena mjera ima za cilj poboljšati sigurnost i pouzdanost platforme i spriječiti podnošenje zlonamjernih aplikacija s novih računa.

Dosadašnja zlonamjerna praksa

Zlonamjerne aplikacije u Trgovini Play često zaobilaze početni pregled, jer ne sadrže opasan kod ili korisni sadržaj, koji se zatim dodaju kasnije putem ažuriranja, odnosno nakon instalacije. Iako se takve aplikacije prijavljuju i uklonjaju iz Trgovine Play, njihovi programeri mogu lako otvoriti nove račune i poslati slične štetne aplikacije pod drugim nazivima i temama.

Što je to D-U-N-S broj?
Kako bi riješio ovaj problem, Google koristi D-U-N-S (Data Universal Numbering System) brojeve. D-U-N-S brojevi jedinstveni su identifikatori koje pojedinačnim tvrtkama dodjeljuje Dun & Bradstreet, tvrtka za komercijalne podatke i poslovnu analitiku. Dobivanje D-U-N-S broja uključuje dostavu raznih dokumenata za provjeru navedenih podataka, a proces može trajati do 30 dana.

D-U-N-S brojevi su naširoko priznati i imaju povjerenje entiteta, kao što su vlada Sjedinjenih Država, Europska komisija, Ujedinjeni narodi i Apple. Zahtijevanjem od programera da dostave D-U-N-S broj, Google će značajno otežati tvorcima zlonamjernih aplikacija ponovnu registraciju računa u Trgovini Play, jer bi morali osnovati novu tvrtku da se vrate na platformu.

Još jedna promjena koja će pomoći korisnicima

Uz zahtjev za broj D-U-N-S, Google mijenja i segment “Podaci o kontaktu” u unosima aplikacija u Trgovini Play. Taj će se segment preimenovati u “Podrška za aplikacije” i pružit će sveobuhvatnije informacije o razvojnom programeru. Prethodno je uključivao samo ime, e-poštu i lokaciju programera, ali sada će sadržavati naziv tvrtke, potpunu adresu ureda, URL web-stranice i broj telefona.

Svrha ove promjene je povećati transparentnost i omogućiti korisnicima jasnije razumijevanje tvrtke odgovorne za svaku aplikaciju. Google će povrh toga redovito provjeravati informacije koje razvojni programeri aplikacija daju na uključivanje u odjeljak “Podrška za aplikacije”. U slučaju nedosljednosti, mogućnost računa da objavljuje aplikacije u Trgovini Play bit će obustavljena, a postojeće aplikacije mogu se ukloniti nakon određenog razdoblja, javlja Zimo.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...