Hrvatska vojska prima 12 novih liječnika u službu

U Hrvatskoj vojsci stotinjak je liječnika raspoređenih u 25 vojnih ambulanti. S obzirom na to da ih nema dovoljno, raspisan je natječaj za prijam 12 doktora ili specijalista medicine. Ekipa Dnevnika HTV-a razgovarala je s nekima od njih i doznala iz prve ruke što znači biti i liječnik i vojnik.

Nedvojbeno je, njihova srca kucaju za Hrvatsku.

Petra Obadić, liječnica u vojsci, ima 30 godina i impresivno iskustvo od Hrvatske do mirovne misije na Kosovu.

– Tamo sam imala zadatak ustrojiti zdravstvenu zaštitu vojnog kontingenta. Za mene najveće prednosti u vojsci su strukovno i vojno usavršavanje. Još se nadam specijalizaciji iz psihijatrije koju ću odraditi unutar vojnog sustava. Liječnik u Hrvatskoj vojsci je spoj medicine, vojske, sporta, predivnog radnog okruženja , izazova i dinamičnosti, rekla je Petra.

Ni Ivi Svilariću, također liječniku u vojsci, ne nedostaje brojnih izazova i edukacija koje su dio sretnog spoja vojske i liječništva.

– Izdvojio bih tečaj u Njemačkoj gdje sam se okušao u pilotskoj centrifugi, zatim sam bio u naprednoj časničkoj školi u SAD-u. Do sada sam četiri godine bio voditelj ambulante u zračnoj bazi Zemunik i od 1.15 sam raspoređen na ovu novu dužnost na Plesu. Izazovi su svaki dan rad s pilotima, briga o njihovom zdravlju, da budu spremni za letenje i u zadnje vrijeme jedan od izazova je i deficit zdravstvenog kadra medicinskih tehničara i naravno liječnika, objašnjava Ivo.

Antonija Marunčić je specijalizantica anesteziologije, ali i dio medicinskog tima u hitnom helikopterskom prijevozu od 2016. godine.

– Gdje smo trenutno na bazi Krk gdje radimo hitni helikopterski medicinski prijevoz za pacijente po otocima sjevernog Jadrana. Ono što vojska pruža je po meni savršen balans između vojnog i medicinskog poziva, zadovoljna je Antonija.

Bolji spoj, kažu, nisu mogli zamisliti, prilika je to koja čeka još dvanaestero liječnika, a natječaj je otvoren do sredine kolovoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...