Kolovoz na Silbi uz Silbensko kulturno ljeto

Srpanj s mnoštvom kulturnih, zabavnih i sportskih događanja za sve generacije je iza nas, a glazbeni srpanj završava koncertom kultnog benda CHUI, večeras, 31.7., ispred škole u 21 sat. Chui je hrvatski kvartet koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom donijeli su im ove godine čak tri Porina za novi album “Zagreb – Berlin”, koji će nam predstaviti i na Silbi.

Od glazbenih događanja kolovoz započinje Dalmatinskom feštom uz klapu Leut kod Športskog ribolovnog društva „Galeb“, Silba, a tijekom mjeseca očekuje nas i nastup ponovno okupljenog benda LA FOLEE, jednog od prvih bendova svestrane glazbenice i umjetnice Ivanke Mazurkijević, koji je osnovala s prijateljima Mariom i Sanjom Fišter davnih 90-tih u tada vrlo uzbudljivom Berlinu, a donose nam nove aranžmane starih ska / punk / rock / pop hitova te novoizdani album na vinilu. Od 14. do 19. kolovoza na Silbi će nam, na svojevrsnoj glazbenoj rezidenciji, biti prije nekoliko godina osnovan mnogoljudni glazbeni projekt koji djeluje pod nazivom Živa voda, te će uz otvorene probe na Silbi izvesti nekoliko koncerata, a glazbenu sezonu zatvaramo sa dvije međunarodne poslastice. Simon Chenet, poznat kao član benda JOKE, koji je na Silbi gostovao mnogo puta, ovaj put stiže nam iz Francuske sa svojim autorskim projektom, a Chant Électronique, međunarodni kolektiv glazbenika i producenata, nastupa na Silbi 26.8.

Tradicionalni folklorni događaj, Dani Silbe, ove nam godine, uz nastupe Izvorne folklorne skupine Silba i njihove goste sa susjednih otoka, dovodi i koncert benda TBF, uz Glazbenu kuhinju na Žaliću 13. kolovoza.

Tradicionalni filmski program KINO POD ZVIJEZDAMA u srpnju je ugostio pobjedničke filmove sa prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala, a u kolovozu, uvijek srijedom, očekuju nas svježi filmovi u suradnji sa Festivalom mediteranskog filma Split i Kinom Mediteran. Tako 2.8. gostuje film „Pelikan“ – humorna drama u režiji Filipa Herakovića, koja je premijerno prikazana na Talinn Black Nights Film Festivalu, gdje je nagrađena posebnom nagradom žirija. Najtraženiji film ovog ljeta, dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju”, redatelja Ivana Ramljaka, prikazat će se ispred škole 9. kolovoza. I za kraj ovoljetniih kino projekcija na otvorenom, 16. Kolovoza donosimo talijanski film “Amore”, napeti kriminalistički triler smješten na ulice Milana, u režiji poznatog talijanskog redatelja Andree Di Stefana, premijerno prikazan u programu Berlinale Special Gala filmskog festivala u Berlinu.

Osim kulturnih, ovogodišnji program obiluje i sa nizom sportskih događanja, počevši sa prvim Silba Sup Kup-om, koji je uspješno organiziran 29.7., a u kolovozu idu čak dva turnira u balotama, već tradicionalni Aquatlon i Silba night run, te novi turnir Kluba daljinskog plivanja Silba; Toreta Open Water, kojim se zatvara Silbensko kulturno ljeto početkom rujna. U zanimljive i sasvim originalne, ali nadasve sportske aktivnosti i natjecanja, spadaju i već više od desetljeća održavan Turnir u šibicama na Žaliću, te Čovječe ne ljuti se sa živim figurama, a sredinom kolovoza Športsko ribolovno društvo Galeb organizirat će i tradicionalnu Arbunijadu. Osim toga, prvi put ove godine organizira se projekt Zvjezdane staze; gledanje astronomskog fenomena Suze svetog Lovre, vidljivi fenomen padanja perzeida, meteorskih skupina koje su svoje ime dobile prema radijantu koje se nalazi u zviježđu Perzej.

Uz mnoštvo događanja, za sve ukuse i sve generacije, provedite kolovoz na predivnoj Silbi. Zdravi bili i veseli!

Organizator Silbenskog kulturnog ljeta je Turistička zajednica mjesta Silba uz partnere Boćarski klub Silba, Izvorna folklorna skupina Silba, konoba Alavija, PZ Silba, SEA Silba Environment Art, Mavena – 36 njezinih čuda, Triatlon klub Zadar, Klub daljinskog plivanja Silba, Festival mediteranskog filma Split i Liburnia film festival, a sponzori i donatori su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija i Mia tours. Svi programi besplatni su za publiku, a događaju se na trgu ispred škole, ako nije drugačije navedeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...