Loše ste volje? Češće konzumiranje ovih namirnica može vam popraviti raspoloženje

Mnogi se ljudi tijekom zime osjećaju tužno, što je stanje koje zapravo ima svoj naziv. Smatra se da je sezonski afektivni poremećaj (SAD) izazvan manjom izloženošću sunčevoj svjetlosti zbog kraćih, zimskih dana.

Upravo to može uzrokovati umor, depresiju i socijalno povlačenje. Nedavno su se pojavila istraživanja o odnosu između prehrane i mentalnog zdravlja.

Pokazalo se da određena hrana poboljšava cjelokupno zdravlje mozga i određene vrste poremećaja raspoloženja.

Naime, pojedina hrana doista je u stanju podići naše raspoloženje i učiniti nas sretnijima, a evo i o kojim namirnicama se radi, prenosi Večernji.

Fermentirana hrana

Kiseli kupus, kiseli krastavci, kefir i jogurt pokreću dobre bakterije u vašim crijevima što može povisiti količinu određenih kemikalija u mozgu koje mogu pomoći u ublažavanju depresije.

Bobičasto voće i zeljasto povrće

Ovo je uvijek dobar izbor, pun antioksidansa i drugih hranjivih tvari naročito dobrih za mozak. British Journal of Nutrition otkriva da je učestali unos bobičastog i drugog voća povezan s većim psihičkim blagostanjem i manjom depresijom. Isto ie i s povrćem poput kelja, špinata, rukole i zelenog povrća, koje je odlično za očuvanje vašeg mentalnog zdravlja i podržavanje kognitivnih funkcija.

Kurkuma i ostali začini

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, posebno je snažno protuupalno sredstvo koje štiti mozak, stoga je jasno zašto biste tokom zimskih dana trebali pojačati njegovu upotrebu.

Mediteranska prehrana

Masline, maslinovo ulje, povrće, grah, orašasti plodovi, sjemenke i riba, sve je to u skladu s mediteranskim stilom prehrane.

Orašasti plodovi i sjemenke

Već svi znaju kako su orasi posebno korisni za zdravlje mozga jer sadrže triptofan, aminokiselinu potrebnu za proizvodnju hormona serotonina koji stabilizira raspoloženje. To je sasvim dovoljan razlog da svakodnevne grickalice zamijenite s ovom namirnicom koja će vas učiniti sretnijima.

Tamna čokolada

Čokolada je bogata mnogim spojevima koji podižu raspoloženje. Njezin šećer može poboljšati raspoloženje jer je brzi izvor goriva za vaš mozak. Također, može otpuštati niz spojeva za dobro raspoloženje, kao što su kofein, teobromin i N-aciletanolamin — tvar kemijski slična kanabinoidima koja se povezuje s poboljšanjem raspoloženja. Osim toga, njezin ugodan okus, tekstura i miris također mogu promicati dobro raspoloženje.

Kava

Kofein u kavi sprječava prirodni spoj koji se zove adenozin da se veže za moždane receptore koji potiču umor, čime se povećava budnost i pozornost. Štoviše, povećava otpuštanje neurotransmitera koji podižu raspoloženje, poput dopamina i norepinefrina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...