Od iduće godine u nizozemskim učionicama zabranjeni mobiteli

Mobilni telefoni, tableti i pametni satovi bit će uglavnom zabranjeni u učionicama u Nizozemskoj od 1. siječnja 2024., objavila je danas nizozemska vlada, koja nastoji ograničiti sve što učenicima odvlači pažnju za vrijeme nastave.

Uređaji će biti dopušteni samo ako su neophodni, primjerice za vrijeme sata o digitalnim vještinama, iz medicinskih razloga ili u slučaju osoba s invaliditetom.

– Premda su mobilni telefoni sveprisutni u našim životima, ne pripadaju u učionice, rekao je ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf.

“Učenicima se mora omogućiti potpuna koncentracija za vrijeme nastave”

– Učenicima se mora omogućiti potpuna koncentracija za vrijeme nastave i treba im pružiti priliku za kvalitetno usvajanje znanja. Znanstvena istraživanja pokazala su da su mobilni telefoni smetnja u učionicama i od toga ih moramo zaštititi.

Zabrana je rezultat dogovora ministarstva, škola i srodnih organizacija. Zabranu će škole moći provesti na način koji im najviše odgovara, rekao je Dijkgraaf, dodavši da će uslijediti zakonska pravila ako mjera ne bude imala očekivane rezultate do ljeta 2024.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...