Održan 15. Etno festival Benkovac, pobjednik Muška pjevačka skupina KUD-a “Branimir” iz Benkovca

Tradicionalni Etno festival u Benkovcu, koji se svake godine događa u sklopu programa Benkovačkog kulturnog ljeta, doživio je svoje jubilarno, 15. izdanje u subotu, 15. srpnja 2023. godine, u iznimno ugodnoj i vedroj atmosferi pod stoljetnim hrastom u dvorima Zavičajnog muzeja na Kaštelu Benković.

Organizator festivala, KUD “Branimir” Benkovac može itekako biti zadovoljan novim susretom izvornosti, tradicije i kulturne baštine, čiji istinski čuvari i njegovatelji, nastoje svim silama da to bogatstvo ne padne u zaborav. Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju festivala nastupilo je čak deset pjevačkih skupina, četiri ženske i šest muških, a koji su predstavljali svoja kulturno-umjetnička društva i udruge, a samim tim i izvorne starinske napjeve krajeva iz kojih dolaze.

Na samom otvaranju festivala sve posjetitelje i sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca Tomislav Klarica, rekavši između ostaloga da grad kao pokrovitelj ove manifestacije, itekako prepoznaje potrebe, posebno kada su kultura, izvornost i tradicija u pitanju. On je ujedno iskoristio priliku te je jubilarni, 15.Etno festival Benkovac 2023. proglasio otvorenim. A onda su krenuli nastupi, najprije je, kako to i dolikuje domaćinu, nastupila Muška pjevačka skupina KUD-a “Branimir” iz Benkovca, otpjevavši dvije pjesme: “Ja poljubi curu prid materom” i “Otkad nismo zapivali jedan kraj drugoga”.

Nakon njih pred publiku je stigla i prva Ženska pjevačka skupina, koja je predstavljala KUD-a “Bokolje” iz Dobropoljane, s otoka Pašmana. Pjevale su također dvije pjesme: “Naše selo malo” i “Udat ću se”. Potom su u lovu na neku od nagrada festivala nastupili i dečki iz Muške pjevačke skupine KUD-a “Promona” iz Oklaja, Općina Promina, koji su se predstavili dvjema pjesmama: “S Velebita poručuje vila” i “Ojkavica prominskog kraja”. Sve je nekako teklo po dobrom ritmu te je u nastavku festivala nastupila i Ženska pjevačka skupina KUU-a “Miljevci” iz Miljevaca, naselja između rijeka Krke i Čikole te planine Promine, na tek nekoliko kilometara udaljenosti od Drniša. One su nastupile samo s jednom izvedbom i to pjesmom: “Treskavica miljevačkog kraja”.

Jednako isti takav nastup nešto kasnije izveli su i njihovi kolege, Muška pjevačka skupina iz Miljevaca. Sljedeći su nastup imali benkovački susjedi, Muška pjevačka skupina KUD-a “Sudraga” iz Tinja. Predstavili su se pjesmama: “Velebite i te tvoje stine” i “Sveti Paško i sveti Ivane”. Nakon sudraginih pjevača na pozornicu je stigla i Ženska pjevačka skupina “Kantalice” iz Zadra. Predstavile su se trima pjesmama kraće izvedbe, ojkalicu: “Aj Bukovica i kotari zajno”, “Bukovico moj debeli lade”, što je, zapravo, netemperirano pjevanje uz sekundni završetak i žensku kantalicu: “Pisme moje u libriću stoje”. Kasnije se ispostavilo da su cure dobro, čak i izvrsno pjevale, no da to, prema sudu ocjenjivačke komisije nije taj izričaj koji pripada starom i izvornom odnosno tradicijskom, koji se inače traži na Etno festivalu u Benkovcu. U nastavku festivalskog programa publici i žiriju se predstavila i Ženska pjevačka skupina KUD-a “Kunjka”, još jedno društvo iz Tkona s otoka Pašmana. One su se predstavile pjesmama: “Divojka je garoful gojila”, “Pomoz Bože Isus i Marija” i “Oj divojko diži se iz dvora”.

Pretposljednji nastup na ovogodišnjem festivalu imala je Muška pjevačka skupina KUU-e “Zvona Zagore” iz Mirlović Zagore, pjevajući “Ojkavicu” i “Treskavicu” iz Mirlovića. I na kraju natjecateljski nastup jubilarnog, 15. Etno festivala u Benkovci imala je Muška pjevačka skupina iz Knina koja djeluje pri KUD-u “Kralj Zvonimir”. Oni se pjevali: “Ojkalicu” i “Pod bas”. Svi su sudionici dobili zasluženi pljesak objektivne publike, a nakon njihova nastupa, Posebna stručna komisija koja je bila u sastavu Danijel Šota, predsjednik Zajednice udruga čuvara kulturne baštine Lijepe naše, njegova zamjenica u tom savezu Ksenija Čirjak i etnomuzikolog i prof. Jordanko Miloš, povukli su se kako bi donijeli konačnu odluku o najboljim izvođačima. U međuvremenu dok su se oni bavili ocjenama publiku su opuštali svojim nastupima Petar Strukar poznat po pseudonimu “Viteški lola, koji je u ovu prigodu stigao iz Srednje Bosne, točnije iz Viteza u Lašvanskoj dolini, koji je u svom nastupu otpjevao i pjesmu koju je u ovu prigodu sam napisao: “Dođe lola do Ravnih kotara”.

Uz njega su se benkovačkoj publici predstavili još i Rada Vrančić iz Biograda koje je pročitala autorsku pjesmu: “Bukovico zemljo plemenita”. Bio je tu sa svojim stihovima i pučki pjesnik iz Mirlović Zagore Ive Burić, a šlag na ovaj zabavni dio festivala ukrašen je jednim skečom naslova: “Razbila sam ga”, koji su izveli Kata i Bože, članovi HKD “Napredak” iz Knina. Nakon toga publika ja s nestrpljenjem iščekivala odluku žirija koja je uskoro i stigla.

I ove festivalske večeri dodijeljene su četiri nagrade. Najprije nagradu za izvornost osvojila je Ženska pjevačka skupina KUD-a “Bokolje” iz Dobropoljane. Treće mjesto prema ocjeni žirija pripalo je Ženskoj pjevačkoj skupini KUD “Kunjka” iz Tkona s otoka Pašmana. Drugo mjesto pripalo je Muškoj pjevačkoj skupini KUD-a “Zvona Zagore” iz Mirlović Zagore. I na kraju prvo mjesto prema ocjeni žirija i Grand Prix jubilarnog, 15. Etno festivala Benkovac 2023. osvojila je domaća Muška pjevačka skupina KUD-a “Branimir”. Treba svakako naglasiti da su svim sudionicima festivala od strane organizatora uručene zahvalnice i prigodni pokloni, a koji su osigurali sponzori festivala “Ker-Vin” Tomislava Glavića iz Nadina, OPG Slobodan Knez Benkovac, Apartmani “Bukara” Ane Jurjević i “Papirys Grafika” Benkovac.

Ovaj jubilarni Etno festival u Benkovcu iznjedrio je i dobio svoje nove pobjednika, zasluženo, ali se uvijek može konstatirati i da su svi sudionici, na neki način pobjednici, jer prije svega bore se za opstojnost ovoga bogatstva izvorne i tradicijske baštine i samim tim ih je potrebno na poseban način nagraditi.

Pobjedu je još jednom i u izvrsnoj organizaciji odnio i KUD “Branimir” iz Benkovca i njegova uspješna voditeljica i kreatorica gospođa Ksenija Čirjak. Mnogi su na kraju bili jednoglasni, jedva čekamo vidjeti se i dogodine.

Mihovil Mijo Brkić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...