Počelo uređenje parka “Novi Bokanjac”; Imat će amfiteatar, trim staze, skate park, boćalište; Vrijednost uređenja 485.442,97 eura

Službeni početak radova na izgradnji parka “Novi Bokanjac”, koji se nalazi uz prometnicu Kažimira Zankija od Puta Bokanjca do Žmirića, kod tzv. predvojničke, dogodio se danas u nazočnosti zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, predstavnika projektanta kao i vijećnika s Nezavisne liste Enija Meštrovića koja je i predložila amandman o uređenju ovog prostora s ciljem zaustavljanja betonizacije.

Novi će se park prostirati na 7,5 hektara, te će biti omeđen Ulicom Hrvatskog sabora na jugu, Putom Vrela na istoku i Ulicom Franje Fanceva na sjeveru. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 388.354,38 eura bez PDV-a, odnosno 485.442,97 eura sa PDV-om. Rok završetka radova je 90 dana od dana uvođenja Izvođača u posao.

U parku je predviđen niz sadržaja za aktivan boravak u prirodi kao što su: amfiteatar, trim staza, šah, čunjevi, umjetna stijena za penjanje, vodena površina, boćalište, igralište za badminton, stolni tenis, rampa za rollere, karoce, kamene skulpture, igrališta za djecu sa pješčanikom, drvenim površinama, travnjakom labirintom, nadstrešnice, pergole, uređene zelene površine, kameni zidovi, obnovljene mocire i suhozidi, obnovljena borova šuma.

– To je projekt koji otprilike pokazuje smjernice u kojem pravcu grad već u ovom mandatu ide. To je jedna urbana zelena transformacija grada Zadra, počeli smo s kišnim vrtovima na Vruljici i, naravno, uređenja samog parka Vruljica, prvog senzoričkog parka, da bi kasnije nastavili dalje s ovim ovdje parkom i također u parku na Sfingi. Ovdje su u sklopu Aglomeracije izgrađena tri retencijska bazena koje će također postati zelene oaze. Grad Zadar nastavlja s projektima zelene transformacije pogotovo što su već u europskim fondovima osigurana alokacija koja je dobila preko 400 tisuća eura od kojih će se posaditi na prostoru grada Zadra i otocima preko 2.000 stabala. Očekuje nas uskoro i parterno uređenje rive. Moram iskazati da za ovaj park imamo veliku potporu Nezavisne liste Enija Meštrovića i svu potrebnu podršku i za nastavak parternog uređenja. Kad završimo ovaj projekt, simultano ide i projektiranje ostalog dijela ovdje zapadno, tako da će ovo biti jedna zelena oaza koja će biti, vjerujem, na ponos cijelom ovom kvartu kojem gravitira ovo područje, naglasio je tom prigodom gradonačelnik Dukić.

Projekt uređenja ovog parka djelo je Arhitektonskog studija Rene, glavni projektant je Bogdan Marov, dok je autorica projekta Renata Čobrnić.

– Park je kao ideja nastao u Detaljnom planu uređenja prije nekih 15-ak godina, kada je namjena prostora rezervirana za izgradnju parka. Park nije klasičan koji je samo hortikulturno uređenje nego je to prostor koji je zamišljen sa više sadržaja i to aktivnih sadržaja korisnika. Znači, tu je osim hortikulturnog uređenja koje se samo po sebi podrazumijeva, u parku će biti cijeli niz sadržaja kako u ovoj prvoj fazi, tako i u drugoj fazi koja se za zapadne strane prometnice i koji uključuju cijeli niz sadržaja kao što su trim staze, skate park, radionice na otvorenom, skulptorske radionice, radionice tradicionalne gradnje suhozida, cijeli niz zelenih površina s autohtonim biljem, taktilnih površina za osobe s posebnim potrebama. Planira se gradnja u jednoj daljoj budućnosti jednog centralnog objekta u kojem bi bile priručne radionice, služba koja bi vodila brigu o parku, sanitarni čvor, mali ugostiteljski objekt, a to je neka treća faza gradnje. Prva faza je trim staza sa sadržajima i spravama za vježbanje, skate park kao sadržaj koji nam se učinio jako zgodan i potreban za ovaj dio grada koji je mlađa populacija u kojem je dosta mladih ljudi koji će, pretpostavljamo, taj skate park koristiti i tu su još neki prostori za odmor i šetnju itd., pojasnio je Marov kako će izgledati park nakon prve faze.

Ipak, zanimalo nas je, a vjerujemo i građane, hoće li stabla biti ostavljena, obzirom na dosadašnju praksu uklanjanja istih.

– Napravljen je geodetski snimak svakog stabla koje je zatečeno i mi smo čak prilagođavali projekt situaciji na terenu tako da ona izvorna pozicija staza nije ostala ista upravo zato da se sačuvaju postojeća stabla, a ovaj veliki prostor koji je prazan i na kojem je predviđena izvedba skate parka, a ostatak prostora će biti zazelenjen novim stablima, naglasio je Marov.

Današnji početak radova pratili su i nezavisni vijećnici Enio Meštrović i Rino Radas čiji je, dakle, ovo amandman na proračun.

– Ovo je naš amandman od prije dvije godine i onda se u međuvremenu rješavala papirologija i sada je napokon došlo do rješenja i u prostoru. Dakle, ovaj naš amandman ovdje, a od ove godine nastavlja se uređenje ovog parka do Plodina. Idemo sačuvati ovo zelenilo što ga imamo za naše ljude i ne dopustiti daljnju devastaciju i betonizaciju grada. A onda bih baš volio vidjeti tko će to biti hrabar poravnati park i napraviti zgrade, kazao je Meštrović tom prigodom.

Imaju još takvih amandmana u proceduri, prvenstveno za prostor nasuprot Odvodnje, a Citadela, odnosno Kapetanski se već uređuje, doduše ne prema prvonagrađenom planu, već se radi o uređenju zatečenog prostora.

– Plan je izgurati sve što smo stavili na papir u proračun da se izgura do kraja godine tako da se uopće može ići u daljnju suradnju s izvršnom vlasti, naglasio je.

Njegov kolega Rino Rados naglasio kako se radi o tzv. obilaznici od Crnog preko Bokanjca do Puta Vrela.

– I taj je amandman u tijeku, u kontaktu smo s gospodinom Kasapom i kaže da procedura, odnosno tehnička stran ide naprijed. Nadam se da će i to uskoro biti gotovo da bi moglo ići u proračun sljedeće godine, ustvrdio je Rados.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...