Tržište rada treba strukovnjake! Tomčić: “200 tisuća radnika koje smo uvezli imaju trogodišnje obrazovanje!”

Među 20 strukovnih programa u Hrvatskoj s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih, našao se i tehničar za računalstvo u Industrijskoj školi Vice Vlatkovića.

To je dobar smjer, dobar program i popularan je među učenicima. Ono što je kod njega dobro, omogućuje vertikalnu prohodnost na fakultete, jer svi manje više idu dalje, ali i stvara kompetencije za tržište rada. Djeca nakon završetka ovog smjera mogu odmah ići servisirati računala, neki od njih se bave programiranjem i slično, kaže nam ravnatelj Tihomir Tomčić.

Već godinama govorimo o potrebi usklađivanja obrazovanja s tržištem rada, a ono već duže vremena bilježi opći manjak strukovne radne snage.

Osobe koje su završile trogodišnje obrazovne programe mogu vrlo brzo naći posao i pritom su itekako pristojno plaćeni.

Jedva čekam da prestanemo patiti od visokih škola; četverogodišnjih programa u strukovnim školama i gimnazija koje upisuje 70 posto i više učenika u ovoj zemlji. Interes za trogodišnjim programima raste, ali nitko o tome, pa ni naše resorno ministarstvo, ne govori. Mi smo imali ogroman broj prijava za automehatroničara, za instalatere kućnih instalacija, autolimare, elektroinstalatere, elektromehaničare, pa i stolare i soboslikare… To je ono što ovoj zemlji treba, što uvozimo! Ovih 200 tisuća radnika koje smo uvezli, nitko on njih nije završio četverogodišnju školu. Volio bih da se o tome puno više piše, dodaje Tomčić.

Nekad su ljudi izbjegavali škole poput gimnazija jer su se nakon školovanja željeli što prije zaposliti i osamostaliti.

Situacija se danas drastično promijenila. Stav poput onog “bez fakulteta si nitko ni ništa” uvelike je promijenio razmišljanje novijih generacija. Mladi izbjegavaju upise u trogodišnje strukovne škole jer bi svi htjeli na fakultet. No, danas upis u obrtničke smjerove više nužno ne predstavlja kraj obrazovanja.

I ove godine imamo djecu koja su s vrlo dobrim i odličnim uspjehom upisala automehatroničara, prošle godine smo imali djevojku koja je s 5.0 upisala taj smjer, zaključuje Tomčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...