U Jasenicama završio projekt “Zaželi”, zaposleno šest žena koje su se brinule o 40 korisnika starije životne dobi

U četvrtak 20. srpnja 2023. godine u prostorijama Općine Jasenice održana je završna konferencija projekta  ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA III – “Zaželi za žene u Jasenicama “

Nositelj projekta bila je  Općina Jasenice dok su partneri na projektu bili  Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar i Hrvatski zavod za socijalni rad Zadar

– Potpisali smo ugovor krajem 2022. godine, a nakon potpisivanja nam je odobreno nešto više od 58 tisuća eura, krajnji cilj je bio zapošljavanje teže zapošljive skupine žena, ciljana skupina je bila žene starije od 50 godina. Krajnji korisnici su bili najugroženiji i naši umirovljenici. Nakon provedena četiri javna poziva, zaposlili smo ukupno šest žena, mogućnost je bila devet, ali nakon javnih poziva javilo ih se šest. Danas je završna konferencija, 31. srpnja prestaje provedba projekta. Imamo najave iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako će se raspisati 13. kolovoza novi natječaj i daljnja provedba projekta Zaželi na koji ćemo se, nadam se, opet javiti i pružiti mogućnost ženama da se zaposle, ali i krajnjim korisnicima da uživaju u skrbi koju su imali, rekao je tom prigodom Stipe Vulić, načelnik Jasenica.

Cilj provedenog projekta bio je zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina s ciljem pružanja podrške starijim osobama i osobama  s invaliditetom ili nepovoljnom položaju, a koje žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima kroz program zapošljavanja u lokalnoj zajednici.

Zaposlene žene su svojim radom i aktivnostima poboljšale kvalitetu krajnjim korisnicima kroz:

– pomoć u dostavi namirnica, u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, u održavanju čistoće stambenog prostora /domova krajnjih korisnika;

– pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni;

– pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.);

– pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Svaka žena skrbila je minimalno o šest starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Jedna od žena koja je na ovaj način ostvarila zaposlenje je i Nada Vulić, djelatnica Udruge za žene. Kako nam je rekla, bilo je 40 korisnika.

– Uglavnom skrbimo za njih i njihove kućne potrebe plus obilazak liječnika, dostava hrane i lijekova i ostale potrebe prema njihovim potrebama se ravnamo. Puno im znači, iz početka smo bili skeptični i mi i oni, a sad smo im jako bitni i jako se vesele svakom našem dolasku, nadamo se da će se nastaviti, rekla nam je.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...