Crveni alarm! Nevrijeme u Hrvatskoj, prijete poplave, olujni vjetar, tuča…

Kako su meteorolozi ranije najavili, nevrijeme je stiglo i do Hrvatske. DHMZ je izdao novo priopćenje.

“S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava a samim time je i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritorij Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tijekom današnjeg ali i sutrašnjeg dana”, poručuju iz DHMZ-a.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

U nekim krajevima zabilježena je velika količina padalina, piše N1. 

Visoki vodostaji

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području, prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra.

Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, kako bi se situacija regulirala pomogat će nam prirodna retencija Lonjsko polje.

Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvandrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.

Prognoza naše meteorologinje

Pretežno vedro je na istoku i jugu zemlje, drugdje umjereno do pretežno oblačno. Na krajnjem sjeverozapadu zemlje ima i pljuskova. U nastavku petka intenzivirat će se kiša i pljuskovi, najprije na sjevernom Jadranu, gdje treba računati na lokalno obilniju oborinu, koje će biti danas i u unutrašnjosti, više zapadnoj i središnjoj. Lokalno je moguće olujno nevrijeme, pri čemu se ne može posve isključiti niti mogućnost pojave tuče. Na moru osobito sjevernog i srednjeg Jadrana lokalno nevere.

Vrlo kišovito i pljuskovito će biti i u noći na subotu, ne samo na sjevernom dijelu Jadrana, već i u Dalmaciji. Kako u kratko vremenu može pasti i veća količina kiše, moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda: “Dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) te prognoza novih obilnih oborina uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

Obilne oborine koje se očekuju tijekom sutrašnjeg i narednih dana na području Hrvatske uzrokovat će brz i značajan porast vodostaja na području slivova Mure, Drave, Save i njezinih gornjih pritoka (Kupa, Dobra, Korana, Sutla, Krapina, itd.), ali i na području sjevernog Jadrana, od kojih bi neke mogle dosegnuti značajne mjere obrane od poplava.”

Temperature će osjetno pasti, osobito u unutrašnjosti, na mjestima i za desetak stupnjeva.

Nestabilno će biti i tijekom nedjelje, lokalno uz obilniju kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

U novom tjednu stabilnije, sunčanije, tako da će se ljeto vratiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...