Hrvati na štednji imaju više od 30 milijardi eura!

Više od 30 milijardi eura – iznos je to koji Hrvati imaju u bankama, no taj novac uglavnom jede inflacija. Jer kamate na štednju su niske ili nikakve, pa Vlada građanima nudi ulaganje u državu na kojem mogu zaraditi.

Omogućiti građanima da investiraju u državne vrijednosne papire dobra je ideja, smatra ekonomist Novotny.

“Naši građani najradije štede ili ulažu u beton. Nemamo drugih vidova ulaganja, vrlo skromna je ponuda vrijednosnih papira, tako da ideja da se ponuda građanima kratkoročni vrijednosni papiri, trezorski zapisi nije loša. Hoće li to prisiliti banke na podizanje pasivnih kamatnih stopa, to je malo vjerojatno”, poručuje za RTL ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ministar Primorac već se jednom zadužio kod građana, ne zato što državi treba novca, nego zato što je izdanom državnom obveznicom s godišnjom kamatom od minimalno 3,25 posto građanima omogućio veći povrat nego banke. Ta ponuda je u ožujku izazvala veliki interese građana.

“Možemo konstatirati da je u upisu sudjelovalo 43 tisuće građana, dakle, odaziv je izniman i građani su upisali nešto više od 1,3 milijarde eura”, rekao je u ožujku ministar financija, Marko Primorac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...