Klimatolog: “Prije 40 godina normalna ljetna temperatura mora je bila 25 stupnjeva, sada je 27, ponegdje i puno više”

Pripadamo li mi uopće više mediteranskoj klimi? Klimatolog prof. Mirko Orlić kaže da ovo ljeto podsjeća više na trope nego na bilo što drugo.

Odgovara na pitanje koliko više stupnjeva koje očekujemo kroz 5 ili 10 godina preko ljeta.

– Obično se prognoze daju do kraja 21. stoljeća. One se daju ovisno o scenarijima. Postoje optimistični scenariji emisije stakleničkih plinova i pesimistični. Optimistični kažu da ćemo jako smanjiti emisiju stakleničkih plinova i da će ona recimo od sredine stoljeća nestati,a pesimistični kažu da ćemo nastaviti dalje izgarati fosilna goriva kao do sada. Ako smo pesimisti onda je to porast temperature do kraja stoljeća od 4 do 5 stupnjeva Celzijevih. Ako hoćete gledati kroz 10 ili 20 godina morate toliko smanjiti proporcionalno.

Znači da će temperatura mora koje je sada gotovo 30 stupnjeva postati uobičajena?

– More je 30 stupnjeva na izoliranim mjestima primjerice Malo jezero na Mljetu, to je kao izolirano i zato je to tako, ali ono što se dogodilo s morem i temperaturama mora posljednjih nekoliko desetljeća je da su one stvarno porasle. Prije 40 ili 50 godina normalna ljetna temperatura mora je bila 25 stupnjeva, a sad je 27, a u izoliranim mjestima i puno više. To je dobro dokumentirano mjerenjima s brodova i satelitskim mjerenjima i doista se taj porast dogodio, odgovara za RTL.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...