Kuhali ste se u srpnju? Nije ni čudo, upravo je proglašen najtoplijim mjesecom ikad

Srpanj 2023. godine obilježen je nizom rekordnih temperatura, što je rezultiralo proglašenjem ovog mjeseca kao najtoplijeg ikada zabilježenog u službenim meteorološkim podacima. Stručnjaci iz organizacije Copernicus Climate Change Service (C3S) potvrdili su da su se oborili brojni neslavni toplinski rekordi tijekom srpnja, javlja Chill portal.

Svaki dan srpnja, počevši od 3. do kraja mjeseca, bilježio je više temperature od dosadašnjeg najtoplijeg dana, s globalnom prosječnom temperaturom od 16,80°C zabilježenom 13. kolovoza 2016. godine. Tijekom srpnja čak je 29 dana postalo najtoplijih ikada zabilježenih dana. Apsolutni rekord oboren je 6. srpnja, kada je globalna prosječna temperatura iznosila 17,08°C. U prvom i trećem tjednu srpnja temperature su premašile granicu od 1,5°C iznad predindustrijskog doba, koja se smatra ključnom prema Pariškom klimatskom sporazumu.

Mjesečna prosječna temperatura srpnja 2023. godine bila je 0,72°C viša od prosjeka za razdoblje 1991.-2020. godine te 0,33°C viša od prethodnog najtoplijeg srpnja 2019. godine. Procjenjuje se da je bila oko 1,5°C viša od predindustrijskog prosjeka (1850.-1900. godine). U prvih sedam mjeseci 2023. godina je bila treća najtoplija dosad, s prosjekom 0,43°C iznad normale.

Faktori koji su doprinijeli ovom ekstremnom događaju uključuju nastavak emisija stakleničkih plinova, pojavu fenomena El Niña te neuobičajeno visoke prosječne temperature mora i oceana. Stručnjaci vjeruju da je njihova kombinacija uzrokovala neobično visoke temperature na Zemlji, što se nije dogodilo posljednjih 120.000 godina. Natprosječno visoke temperature mora zabilježene su od travnja.

Prosječna količina leda na Antarktiku smanjena je za 15% u srpnju, dosegnuvši najnižu razinu ikad zabilježenu satelitima. Veći dio sjeverne i istočne Europe doživio je više oborina i niže temperature od prosjeka, što se osjetilo i na lokalnom području. S druge strane, južna Europa suočila se s rekordnim sušama i vrućinama, dosegnuvši temperature kao što su 48°C na Sardiniji, 47°C na Siciliji i 46°C u Grčkoj, javlja Chill portal.

“Rekordne temperature samo su dio trenda dramatičnog porasta globalne temperature. Antropogene emisije glavni su pokretač ovih rastućih temperatura. Vjerojatno je da srpanjski rekord ove godine neće biti izoliran. Naše sezonske prognoze ukazuju na nastavak znatno iznadprosječnih temperatura na kopnu”, izjavio je Carlo Buontempo, direktor C3S-a.

Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, dodao je da ekstremni vremenski uvjeti tijekom srpnja odražavaju surovu stvarnost klimatskih promjena te pružaju uvid u budućnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...