Zadarski plesni ansambl poziva na novi ciklus radionica STREAM

I ove godine u drugoj polovini kolovoza Zadar postaje centar plesnih zbivanja u Hrvatskoj i Europi. Već više od deset godina za redom etablirani plesni umjetnici gostuju kao plesni pedagozi na edukativnoj platformi STREAM Zadar koja je osmišljena kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. Ove godine plesni umjetnici i voditelji radionica dolaze iz Amerike i Slovenije. Zadarski plesni ansambl, kao organizator, odabrao je raznovrsne pristupe tijelu kroz tjelesne prakse klasičnog baleta, suvremenog plesa i kung fu tehnike.

Prvu radionicu po redu započinje Andrej Zupančič, Kung Fu & Qi Gong učitelj iz Ljubljane.

Osnivač je Body.Mind Ljubljana centra za Kung Fu i Qi gong praksu. Radionica borilačke tehnike vrlo bliske suvremenoj plesnoj tehnici započinje 19., a traje do 22. kolovoza u dvorani Zadarskog plesnog ansambla na Relji. Kung Fu izvorno dolazi iz samostana Shaolin u Kini i jedna je od najstarijih borilačkih i duhovnih vještina. Uključuje stjecanje kondicije, snage, fleksibilnosti, mobilnosti, vježbanje tradicionalnih Shaolin formi (kate) i tehnike ruku i nogu. Qi Gong također nazvan i „meditacija u pokretu“, praksa je koja njeguje i balansira životnu energiju.

Istovremeno s festivalom suvremenog plesa Monoplay, od 23. do 26. kolovoza započinje i radionica klasičnog baleta za plesače suvremenog plesa koju vodi Libby Farr, svjetski poznata stručnjakinja specijalizirana upravo za ovu vrstu baletne pedagogije. Sat baleta polaznicima omogućuje osvještavanje tijela putem raspoznavanja koštano-mišićnih struktura kroz vježbanje i ponavljanje baletnog vokabulara. Sat je podijeljen u dva dijela: prvi dio tzv. barre niz je baletnih vježbi izvođenih uz štap i drugi dio koji se sastoji od baletnih kombinacija izvođenih na centru dvorane. Motivacija, flow i momentum ključni su elementi koji pomažu plesaču kretati se iz centralnog dijela tijela i dubinskih skupina mišića, čime postižu slobodu u dinamici i izražavanju.

Libby Farr započinje školovanje u Teksasu, a zatim ga nastavlja na Ballet West-u u Coloradu i Školi američkog baleta u New Yorku. Bila je članica i izvođačica nekoliko kompanija uključujući San Diego Ballet, Los Angeles Ballet, Dallas Ballet u Americi, zatim Zurich Ballet i Deutsche Oper u Berlinu. Danas djeluje diljem Europe u velikim plesnim kompanijama kao što su Rosas, Pina Bausch, Cullberg Ballet, Balet Preljocaj i druge. Također je certificirana učiteljica girokineze.

Treća radionica, također od 23. do 26. kolovoza u popodnevnim terminima, pripada kategoriji suvremenog plesa. Nju vodi gošća iz Slovenije, plesna umjetnica Nina Fajdiga. U plesnoj tehnici nazvanoj Flying Low plesači razvijaju snažnu povezanost s podom. Radi se s različitim načinima kretnji prema i s poda pomoću spirala i brzine, pritom ne zaboravljajući nijedan dio tijela. Vlastito tijelo usmjerava se glasom izazivajući gravitaciju kako bi naučili kako pasti, dizati se i vladati tijelom pri promjeni kvalitete. Koriste se sve brzine, smjerovi i razine energije. Passing Through tehnika je plesne improvizacije koja predstavlja određenu grupu u prostoru, mrežu ljudi koji su povezani u svakom trenutku.

Koreografkinja i izvođačica Nina Fajdiga diplomirala je 2007.godine na School for New Dance Development (SNDO) u Amsterdamu. Na festivalu ITS (International Theatre School) njezina koreografija Debris nagrađena je nagradom za mlade talentirane koreografe. Njezin koreografski rad financijski podržava Europska kulturna zaklada ECF, Ministarstvo kulture Slovenije, Grad Ljubljana, a produciraju i ko-produciraju brojne europske produkcijske kuće. Nastupa na brojnim nacionalnim i međunarodnim plesnim festivalima.Nina je pedagoginja Flying Low i Passing through plesnih tehnika koje je osnovao koreograf David Zambrano. Redovo predaje u ljubljanskoj Umjetničkoj gimnaziji za suvremeni ples i drugim plesnim institucijama i akademijama diljem Europe (En Knap, Ljubljana; The Place, London; Royal Dance Academy, Glasgow…).

Platforma STREAM Zadar podržana je od Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zadra i Zaklade kultura nova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...