Zagrepčanin pitao: “Dalmatinci, zašto more nije voda?”, stigli odgovori: “Napravi bevandu s morem pa će ti biti jasno”

Dalmatinci, poznati po svojoj strastvenoj povezanosti s morem, imaju duboko ukorijenjen stav o tome kako treba zvati omiljeno plavetnilo čarobne obale Hrvatske. Za njih, to je “more” i nema druge opcije. A kada na more dođu kontinentalci koji more nazivaju ‘voda’ pa kad čuju kako govore: ‘Idem u vodu’, nekim Dalmatincima ‘padaju rolete’.

Svake godine kada se zahukta sezona pokreće se ova rasprava o shvaćanju prave ljepote i važnosti mora, identitetu i kulturi.

Iako strastvene, te rasprave su obično prijateljskog karaktera i osmišljene više kao šaljive, prijateljske provokacije nego ozbiljne svađe, a jednu takvu pokrenuo je jedan Zagrepčanin na Redditu i dobio urnebesne odgovore.

“Dalmatinci – Zašto more nije voda?“, upitao je Zagrepčanin i pojasnio svoje pitanje: Jer ono, more je voda, zašto onda more nije voda nego more? Ne trolam, stvarno me zanima kao jedne persone iz Zagreba. Nikad mi nije bilo jasno, možda nikad ni neće, al’ možda mi netko tu otvori oči…”

Stigli su i odgovori…

“Napravi bevandu ili cedevitu s morem pa će ti biti jasno”, “Ja sam uvjeren da su to uglavnom lokalpatriotske zajebancije, ali nažalost nekima nije bilo objašnjeno da su to fore za kontinentalce pa su fakat zabrijali da more nije voda”, “Kad idem na plažu kažem da idem na more, a kad trebam uć’ u more kažem idem u vodu”, “I krv je voda sa raznin krvnin zrncima, plazmon i tako dalje, pa i dalje nije voda”…, prenosi Dnevno.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...