Ante Rubeša iskreno o KK Zadar i HNK Zadar: “Enio ima bolesni ego, skroz se pogubio, ne znam što se događa u nogometnom klubu!”

Skupština KK Zadra najavljena je za 17. listopada, na kojoj bi trebala biti donesena odluka o izmjeni klupskog Statuta i povećanju članova Nadzornog odbor sa sedam na devet. Vrlo brzo nakon toga, 30. listopada, održat će se još jedna sjednica Skupštine Kluba, na kojoj će biti poznato da su novi članovi Nadzornog odbora Boris Hrabrov, Zdenko Jukić, Rok Stipčević i Ivo Josipović. S druge strane, HNK Zadar, koji nastupa tek u četvrtom rangu natjecanja, 3.NL-jug, odabrao je najboljom, ponudu Australskog investitora hrvatskih korijena Marka Ivančića.

O svemu tome smo razgovarali s vijećnikom Akcije mladih, Antom Rubešom, koji se najprije osvrnuo na KK Zadar, ali nije zaboravio prokomentirati i stanje unutar HNK Zadra.

Kako komentirate odluku gradonačelnika Branka Dukića, da uz suglasnost s Eniom Meštrovićem proširi broj članova Nadzornog odbora KK Zadar sa sedam na devet?

– To je skandalozna odluka i njena jedina namjena je da se destabilizira sadašnji depolitizirani sastav NO. Na dogovoru prije mog ulaska u Nadzorni odbor je dogovoreno da će u njemu sjediti član koji bi trebao biti predstavnik oporbe, a ne član koji nije iz HDZ-a, kako to u javnosti predstavlja Meštrović. Enio, kao i Radetin SDP nisu predstavnici oporbe jer “pregovaraju” s HDZ-om na uštrb napretka Grada, stoga Dukićeva odluka da imenuje Meštrovićeve ljude u NO samo ide u prilog tezi, da je ta, tobože, nezavisna lista postala rezervirana i asimilirana niti dvije godine, nakon što je ostvarila respektabilni izborni rezultat.

Zašto baš Rok Stipčević i Ivo Josipović, čija je to “igra”?

– S Rokom sam se nalazio pretprošlo ljeto. Ideja je bila da se stari zadarski igrači vrate u Zadar odigrati posljednju sezonu, s otvorenom mogućnosti da nakon završetka karijere preuzmu neku od odgovornosti unutar klupske hijerarhije. Stava sam da Klub treba biti utočište svim onima koji su ga predstavljali te da oni svojim angažmanom i iskustvom oplemene Klub iz kojeg su potekli, i koji ih je proslavio po svijetu. Nažalost, tada je on odbio tu mogućnost. Gosp. Josipovića ne poznajem i nije mi jasno na koji način će oni pomoći tijelu, kojem pomoć nije potrebna.

Koje je po Vama rješenje između KK Zadra i ŠC Višnjik – oko duga od 1,4 milijuna eura?

– Zna se! Znaju to i ptice na grani samo potkapacitirani kvazi političari ne žele poduzeti ništa po tom pitanju. Kronološki gledano, rješenje ovog navodnog krucijalnog problema leži u nakaradnom sustavu, kojeg su postavili kriminalci, kako bi se što duže održali na vlasti te kako bi mogli uživati u luksuzu na uštrb naroda. Razlog gradnje velebne dvorane Krešimir Ćosić su prije svega bolji uvjeti jedine zadarske sportske perjanice, KK Zadra, a zatim i bolji komfor vojsci navijača, koji pohode svaku utakmicu. Maliciozni pojedinci će se složiti da se to i ostvarilo, ne uzimajući činjenicu da je na ovaj nakaradan način, Klub postao talac imaginarne tvrtke Višnjik d.o.o. Višnjik broji preko 100 zaposlenika od kojih pojedinci nemaju ni obavezu dolaziti na posao. Pripajanje (fuzija), u ekonomiji je proces spajanja dva ili više poduzeća u jedno novo poduzeće, kojim nastaje jedan novi pravni subjekt. Tako bi se izbrisao nestvarni, odnosno, napuhani dug te bi se Klubu pružila prilika da pored osnovne djelatnosti, ostvari dodatne prihode, organizirajući događaje u svojoj dvorani. Ovako umjesto jednog stabilnog euroligaša imamo dvije gradske tvrtke, koje su na rubu financijskog kraha.

Zašto se Enio petlja u KK Zadar, nije li on samo glumac “Ričard”?

– Nakon što smo prošle godine zajedno odstranili maliciozne pojedince, koji su rasipali klupska sredstva, “zvijer” je slomila Enija i okrenula ga od svega onog dobrog i pozitivnog što smo postigli. Bolesni ego ga je, nakon što smo raskinuli suradnju, nahuškao na još jedinu pozitivnu stvar koja je ostala iza nas, a to je da smo uspjeli vodstvo NO prepustiti onima kojima i pripada. Udruzi građana koja ne ističe pojedince, već transparentno i u skladu s demokratskim uzusima bira predstavnike u Nadzorni odbor. Sada se taj isti Meštrović čudi zašto HDZ radi isto što i on. Oni ugnjetavaju glas naroda te zbog nepoznavanja osnovnih procesa neposredno vraćaju Klub u ono doba kada se mešetarilo s menadžerima, ali i sponzorskim sredstvima. Meni je njega istinski žao, skroz se pogubio.

Kako komentirate odluku HNK Zadar, koji je izabrao novog investitora Marka Ivančića, je li u tom Klubu sve zakonito i što Vam smeta?

– Iskreno govoreći, ne znam što se događa u tom Klubu. Mi tu jednostavno nemamo nikakvog pristupa. Iz medija sam upoznat s odabranom ponudom investitora. Iako se slažem da bi Klub/vlasnik trebao upravljati osnovnom infrastrukturom, što smatram da je stadion Stanovi. Također, mišljenja sam da bi Grad trebao pomoći izgradnjom infrastrukture te prostornim planiranjem novom vlasniku, ako želi na periferiji grada možda izgraditi novi stadion koji bi zadovoljio investitorove, a vjerujem i aspiracije samih građana. Sve ostalo smatram neprijateljskim preuzimanjem, kako bi se okupirale najatraktivnije lokacije te HDZ-ovim poučkom prenamjene zemljišta, dodatno nagrdilo središte našeg grada. Skandalozno također smatram nezainteresiranost “nove” Uprave za očuvanje povijesti tradicije nogometa u našem gradu, koja se najviše odrazila kroz funkcioniranje Nogometnog kluba Zadar u stečaju.

Kakvo je Vaše mišljenje o radu Ive Bokanović i Krševana Santinija?

– Kao što sam prije rekao, nažalost, ne znam što se događa u tom Klubu, ali ono što mogu reći iz iskustva – da oni stvarno nešto odlučuju onda bi bili svaki dan u medijima prepričavajući pritiske kojima ih izlažu vlastodršci. Stvari su vrlo jednostavne, kako bi nakaradni sustav funkcionirao uprave gradskih poduzeća i ‘udruga’ skoro pa da i nemaju nikakvu samostalnost u odlučivanju. Sve odluke, koje su većinom pogubne za organizacije u kojima se provode, donose se iz središnjice HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...