Apple uvodi veliku promjenu; Novi iPhone zbog europskih pravila ostaje bez jednog detalja

Najnoviji Appleov iPhone gotovo će sigurno imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. rujna. Trenutno, modeli američke kompanije koriste vlastiti Lightning konektor, za razliku od većine konkurencije u svijetu koja je okrenuta USB-C rješenju, donosi N1.

Ali, nova pravila Europske unije zahtijevaju od proizvođača implementaciju univerzalnog priključka za punjenje uređaja do prosinca 2024., kako bi uštedjeli novac potrošačima i smanjili otpad.

Većina Appleovih novih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, no tvrtka se prvotno usprotivila pravilu EU-a.

Iz Applea su za BBC u rujnu 2021. priopćili da strogi propisi koji nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Europi i diljem svijeta. Negodovanje ipak nije urodilo plodom. Stoga, čini se da je trenutni iPhone 14 posljednji Appleov uređaj koji isključivo koristi Lightning.

A hoće li to uistinu biti tako, doznat ćemo idući tjedan na predstavljanju iPhone 15 i iPhone 15 Pro modela.

Inače, nova europska pravila pokrivaju male i srednje elektroničke proizvode, uključujući sve od mobilnih uređaja do gaming konzola i prijenosnih zvučnika. Ukratko, sve što zahtijeva punjače. Dakle, odsad će jedan biti dovoljan za sve.

Treba napomenuti da se i prijenosna računala moraju uskladiti pravilima, ali proizvođači imaju više vremena za izmjene – do 2026.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...