Je li zamrznuto povrće lošije kvalitete od svježeg?

Zdrava prehrana nezamisliva je bez povrća, ali mnogi misle da je upotreba zamrznutih namirnica samo loša zamjena za svježu.

Najbolje je jesti svježe povrće, jer sadrži puno minerala i vitamina, ali što ako ga nemamo na raspolaganju? U narednih nekoliko minuta saznajte je li zamznuta varijanta podjednako dobra.

Već neko vrijeme među potrošačima kruži mit da je prethodno zamrznuto povrće i voće manje zdravo od svježeg, piše metropolitan.si. Prema stručnjacima, to proizlazi iz loše prakse zamrzavanja hrane iz prošlosti.

Zamrzavanje se danas smatra najprikladnijim načinom za produženje roka trajanja hrane, jer se time čuvaju nutritivne i hranljive vrijednosti namirnica, no pritom se moramo pridržavati nekih pravila, piše N1.

Pravilno zamrzavanje je važno

Najveća kvaliteta zamrzavanja može se postići kada se zamrzavanje odvija vrlo brzo na najnižoj mogućoj temperaturi.

Prije nego hrana dospije u zamrzivač, preporučuje se blanširanje. Na taj način uništavamo enzime koji su odgovorni za brži pad kvalitete.

Nutricionisti savjetuju da se kod kućnog zamrzavanja povrće i voće nasjecka na manje komade i rasporedi tako da najveća površina bude izložena hlađenju.

Također, važno je ne zamrzavati velike količine odjednom.

Za najbolji rezultat hranu je dobro čuvati u hermetički zatvorenoj ambalaži, jer se na taj način spriječava isušivanje, a ujedno se povećava trajnost hrane. Moramo biti svjesni da ni zamrznute namirnice nemaju neograničen rok trajanja.

Što je s odmrzavanjem?

Kvalitetu kupljenih zamrznutih namirnica teže je očuvati, stoga ih je važno što prije nakon kupovine zatvoriti u prikladnu vrećicu, a po dolasku kući odmah odložiti u zamrzivač.

Prije konzumiranja važno je hranu pravilno odmrznuti. Povrće se, primjera radi, može kuhati bez prethodnog odmrzavanja, dok se ostale namirnice u principu moraju otopiti prije spuštanja u lonac.

Važno je to učiniti na odgovarajući način.

Ako nemamo vremena za odmrzavanje u frižideru, hranu možemo odmrznuti i u hladnoj vodi, ali samo ako je hrana vodonepropusno zapakirana.

Za najbrže odmrzavanje možete koristiti mikrovalnu pećnicu koja je posebno pogodna za manje komade. Odmrznute namirnice se brzo kvare pa ih je potrebno što prije iskoristiti, a odmrznute namirnice ne smijete ponovo zamrzavati.

Stručnjaci također naglašavaju da vrijeme odmrzavanja ne smije biti duže od 12 sati.

Koje su prednosti zamrznutog povrća?

Rezultati raznih istraživanja pokazali su da se zamrzavanjem može sačuvati nutritivna vrijednost te da je ona slična onoj svježih proizvoda.

Slično objašnjava i nutricionistička savjetnica Mojca Cepuš.

„Ispitivanja pokazuju da je zamrznuta hrana bolja od svježe hrane koja nije u sezoni. To je uglavnom zato što je svježe voće i povrće ubrano dok još nije bilo potpuno zrelo. Sazrijevanje se nastavilo usput. Ali, zbog toga biljka nije dobila sve hranljive materije koje je mogla imati. Naprotiv, zamrznuto voće i povrće sazrijelo je na biljci. Zamrznuto je brzim postupcima. I krenulo je na put već zamrznuto“, izjavila je za visita.si.

Zaključak, smrznuto povrće i voće dobra su i zdrava alternativa kada svježa hrana nije dostupna. Ipak, treba paziti da budu dobro zamrznute, a isto tako se moraju na ispravan način odmrzavati.

Feed me
Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...