Plenković na otvorenju: “Novom znanstveno-nastavnom infrastrukturom odjeli će dobiti nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima”

Današnjom ceremonijom službeno je otvoren obnovljeni Sveučilišni objekt, smješten u prostoru zgrade nekadašnje Tehničke škole. Podsjetimo, radovi na uređenju su trajali gotovo dvije godine i to u sklopu projekta koji je službeno nosio naziv “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće”.

Građevinske radove, pod konzervatorskim nadzorom, izveo je Strabag, projekt potpisuje tvrtka Sirius, a nadzor nad građenjem provele su tvrtke D&Z i Investinžinjering. U obnovljenoj zgradi smjestit će se Odjel za psihologiju, Odjel za sociologiju i Odjel za etnologiju i antropologiju.

Današnjoj svečanosti nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković kao i ministri Radovan Fuchs i Šime Erlić. Također, na ovom događanju su bili i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, župan Božidar Longin sa suradnicima te državni tajnici i brojni drugi uzvanici.

Prije samog obilaska, uvodno se nazočnima se obratila i zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji projekta rektorica Dijana Vican, a koja je na ovaj način okončala i svoju drugi mandat na mjestu rektorice Sveučilišta u Zadru jer od ponedjeljka tu dužnost preuzima novoizabrani rektor Josip Faričić.

Rektorica je u svom govoru dala presjek povijesti same građevina kao i tijek projekta obnove koji, kako je rekla, od danas nije ni star ni tehnička škola, a ni škola u onom užem smislu već progovara o prošlosti, sadašnjosti i o budućnosti.

– Tek 2019. ostvaruju se uvjeti za prijavu na poziv za financiranje, a u svibnju 2020. potpisuje se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru ITU mehanizma i to u jeku pandemije. Neću zaboraviti dan kada ste nam uručili ugovore u Vijećnici Grada ulijevajući nam samopouzdanje da ćemo uspjeti. Hvala vam tada na svakoj riječi potpore i vjere. Pitali ste koja je to kvadratura pa me bilo sram reći kako ću izračunati kvadraturu kolika je to rupa bila. Danas je to gotovo 2.000 kvadrata, kazala je Vican, između ostalog.

Posebno se zahvalila i ministru EU fondova Šimi Erliću koji je u to vrijeme kao pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove radio na ovom projektu.

– Dođe listopada 2020., faza obnove. Počinje sveobuhvatna, ali vrlo zahtjevna obnova i rekonstrukcija objekta zbog derutnosti, radovi se zaustavljaju zbog arheoloških nalaza koji izazivaju posebnu pozornost jer je pri prvim iskopima ustanovljeno da je jedan zid zgrade temeljen na povijesnom renesansnom bedemu iz 16. stoljeća. Izvođač radova tvrtka Strabag iskazala se predanošću suradnjom kao i svi ostali sudionici u gradnji, dodala je.

Kroz ovo se obraćenje rektorica Vican ujedno i oprostila od svoje funkcije kazavši kako je sve što se radilo bilo usmjereno ka poboljšanju uvjeta i života i rada svih studenata.

– Ovaj tjedan završavam svoja dva rektorska mandata. Iza sebe ostavljam, manje-više, realizirana obećanja. Zahvalna sam mojoj zlatnoj četvorki, mojim prorektorima bez kojih se ta obećanja ne bi dogodila. Pri tom divan je osjećaj imati nasljednika iz prorektorskih redova prof. Josipa Faričića, geografa na glasu u Hrvatskoj, izvrsnog sugovornika, prijatelja odanog Sveučilištu, gradu i Hrvatskoj. Bit će mi drago ako ćete moj rad pamtiti s onim na što sam iznimno ponosna, a to je insistiranje na kulturi rada s najvišim standardom sveučilišne retorike, radili smo vođeni načelom da matrica boljitka nije šaputanje problema nego glasno protresanje problema, ali isključivo za stolom, da matrica boljitka nije dramatiziranje, da različito mišljenje i suparništvo nije neprijateljstvo, rekla je Vican.

S puno čestitki u Zadar je stigao i premijer Plenković, zadovoljan novim izgledom zgrade koja će biti u funkciji studenata i profesora Sveučilišta u Zadru.

– Ovom novom znanstveno-nastavnom infrastrukturom, osobito odjeli o kojima ste govorili, će dobiti nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima, a sama jezgra grada pa i ova svojevrsna vrata grada će dobiti modernu infrastrukturu kakvu Zadar i zaslužuje jer je Zadar grad koji je doživio nevjerojatan uzlet, transformaciju i razvoj. I ovako pametnim pristupom gdje povijesne zgrade transformirate u modernu obrazovnu sveučilišnu infrastrukturu predstavljate dobar smjer i za druge i na tome vam zaista čestitam, rekao je premijer.

Zadovoljstvo novim objektom nije krio ni ministar Erlić.

– Ovo je svakako jedan od važnijih projekata u gradu Zadru koji se realizirao identitetski neraskidiv s identitetom Zadra u smislu prostoru Poluotoka, veže se na već obnovljene europske projekte koji su ovdje u okruženju, bedema zadarskih pobuna, Providurove i Kneževe palače i sada s ovom Tehničkom školom koja je prije tri godine bila derutna i razrušena. Uz pomoć EU fondova je obnovljena i ovdje će kroz nekoliko dana ovdje biti novi dom za studente i potpuno nova dimenzija i novi studentski život u centru grada. Mislim da danas možemo svi svjedočiti tome da je zaštita javnog sadržaja na Poluotoku u Zadru od primarnog interesa i da se ovim projektom to dobilo i da je zaštićeno na jedno dulje vrijeme, da ne kažem zauvijek, i da se obistinila želja obitelji Bakmaz koja je to željela zadržati za javnu i obrazovnu namjenu. Sretan, zadovoljan, ponosan i čestitam svima koji su sudjelovali prije svega rektoricu i njenom timu, rekao nam je ministar.

Nakon ovog uređenog dijela, ostaje još jedan dio koji je pripadao nekadašnjoj školi, onaj gdje su bile radionice, koji također čeka obnovu.

– Tražimo dalje sredstva, imamo mogućnosti, tražimo načine, izvora sredstava bi trebalo biti, je li to novi ITU mehanizam, mislim da bi se kroz njega moglo realizirati, ili neki drugi izvor iz EU fondova vjerujem da u ovoj konstelaciji odnosa i snaga ćemo naći načina, ali bitno je da vrlo brzo krene s realizacijom, komentirao je Erlić.

Nakon ceremonijalnog dijela, uslijedio je i obilazak nove zgrade i razgledavanje izložbe koja je u ovu svrhu priređena od strane Državnog arhiva i Sveučilišta u Zadru “Škola za umjetnost i obrt Pasquale Bakmaz”.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...