Plenković najavio povećavanje kazne za silovanje, strože kazne i za nasilje u obitelji

U povodu predstavljanja mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu se sastao s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se bave ovim pitanjem.

Kako donose 24sata, predložene su izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljski zakon.

Predložene novine Zakona u kaznenom postupku su: Veća prava žrtava, pravo žrtve na žalbu, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, zabrana približavanja na minimalno 50 metara udaljenosti, ispitivanje bliskih osoba na dokaznom ročištu, procjena rizika za ponavljanje nasilja, uključivanje žrtve u postupak, pravo žrtve kaznenog djela da bude ispitana pute audio-video uređaja.

Uvodi se i specijalizacija sudaca za predmete nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Predložene novine u Zakonu o zaštiti nasilja u obitelji su najavljene sljedeće: strože kazne za nasilje u obitelji, kazna zatvora za kršenje zaštitnih mjera, spolno uznemiravanje samo kao kazneno djelo, minimalno 50 metara udaljenosti žrtve i nasilnika, veća podrška žrtvama u prekršajnom postupku, širi se sastav Povjerenstva za praćenje nasilja…

Što se tiče Kaznenog zakona uvodi se kazneno djelo “teško ubojstvo ženske osobe”.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...