Pliva prestala proizvoditi lijek koji spašava život. No, postoji zamjena: “Dobra je, odmah mi zaustavi lupanje srca”

Pliva je prestala proizvoditi lijek Tinidil koji može spasiti život osobama sa srčanim problemima, pišu 24 sata.

To je potvrdila i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na čijim stranicama stoji da je došlo do trajnog prekida oprskrbe Tinidilom od 5 miligrama.

Lijek je to koji spada u skupinu lijekova za liječenje bolesti srca. Stavlja se pod jezik te naglo smanjuje tlak, a važan je i kod sprječavanja akutnog napadaja angine pektoris.

Još u travnju prošle godine Pliva je izvijestila HALMED da taj lijek više neće proizvoditi i zatražila da im se ukine rješenje kojim se odobrava njegovo stavljanje u promet.

Ipak, srčani bolesnici mogu odahnuti jer postoji zamjenski lijek Nitrolingual kojeg ima dovoljno u ljekarnama, a koji se čak i više prepisuje pacijentima.

“Riječ je o lijeku u spreju koji se stavlja pod jezik, ide direktno na sluznicu i brže djeluje. Na tržištu imamo i direkt paralelu lijek Carvasin 50x5mg”, poručila je za predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo za 24 sata.

Javila nam se čitateljica, gospođa Jela, koja ga koristi nekoliko godina nakon infarkta.

“Kad mi počne lupati srce i jako preskakati, posprejam Nitrolingual i odmah bude lakše. Nakon minutu ili dvije se osjećam dobro”, kazala je za danas.hr i objasnila laički da bi u slučaju ozbiljnijih problema taj lijek pacijentu trebao pomoći i spasiti život dok ne stigne do bolnice.

Nitrolingual je brzo djelujući lijek koji opušta krvne žile i poboljšava protok krvi u srce. Time se smanjuje bol u prsima koje srčani bolesnici osjete kod napada angine pektoris.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...