Potpisan ugovor o izvođenju radova, Zadarska županija dobiva Sklonište za životinje

Početak radova na izgradnji novog Skloništa za životinje službeno je  najavljen današnjim potpisivanjem ugovora u zgradi Doma Županije. Riječ je o ugovoru kojeg su potpisali zadarski župan Božidar Longin i predstavnik odabranog izvođača Mato Butijer, direktor tvrtke Alfaplan građenje d.o.o iz Dubrovnika.

Dakle, ovaj je projekt vrijedan 2.187.339,35 eura s PDV-om. Sredstva su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu i projekcijama za 2024. godinu, a u financiranje projekta uključit će se i Grad Zadar s 300.000 eura. Jedan je to od strateških projekata na kojem se radilo nekoliko godina, još od 2019. godine kad je Ministarstvo državne imovine darovalo zemljište županiji namjenski za izgradnju skloništa za životinje. Polovinom 2021. godine ishođena je građevinska dozvola, a u međuvremenu je izgrađen i pristupni put. Rok izgradnje iznosi 9 mjeseci, a novo sklonište moći će prihvatiti do 200 životinja.

U uvodnom dijelu župan Longin istaknuo je važnost ovog projekta istaknuvši još dva strateška projekta koja bi se trebala realizirati do kraja godine. Riječ je, naime, o hospiciju na Babindubu te uređenju županijskih prostorija preko puta mosta.

– Dok smo dobili zemljište kao županija, trebalo se dobro, dobro namučiti, dok smo ga prepisali na sebe, dok smo dobili vlasnički list, sve to skupa je potrajalo. Mi smo u međuvremenu uložili nekih 70.000 eura u projektnu dokumentaciju, u građevinsku dozvolu, u pristupni put, dakle, nismo mirovali dok smo čekali, posvjedočio je župan koliko je put do današnjeg potpisivanja ugovora bio zahtjevan i dugotrajan.

– Sredstva su osigurana i mi hrabro krećemo naprijed. Mi ćemo sada imati jedno moderno, mogu reći slobodno, najmodernije sklonište za prihvat životinja i nadam se da ćemo trajno riješiti taj problem u našoj županiji, poručio je čestitavši partnerima Gradu Zadru te Alfa plan građenju, ali i udruzi Zadarske šapice koja je odradila jedan mukotrpan posao.

No svjestan je župan kako sklonište ne može biti apsolutno i jedino rješenje obzirom da je u ovoj situaciji svijest građana ta koja je problem i na kojoj treba raditi apeliravši:

– Možemo mi napraviti ne znam koliko skloništa, na stotine skloništa, ali ako se mi ne pokrenemo svi skupa i počnemo govoriti o tome i tumačiti ljudima i pokušavati ih naučiti kako se odnositi prema životinjama, neće to biti dovoljno. Na toj svijesti moramo svi skupa poraditi bez obzira na ovaj projekt koji će zadovoljiti potrebe naše županije. Ako ne poradimo na toj svijesti, ovaj projekt neće značiti ništa.

Zadovoljstvo početkom realizacije projekta u kojem je partner i Grad Zadar podijelio je i zamjenik gradonačelnika Ante Babić.

– Grad Zadar je ovdje partner i svih ovih godina je bio tihi partner. Nažalost, svi smo upoznati da je ovo sklonište koje i dan danas egzistira, a posebice da je prije nekoliko godina bilo na rubu regularnosti, tako da je bilo jako teško često dati neku svrsishodniju pomoć nama kao institucijama, upravo iz razloga što oni nisu bili klasično registrirani. Zato ću još jednom ovdje čestitati udruzi i svim volonterima koji su tamo radili jer je praktički sav teret za zbrinjavanje životinja bio isključivo na njima. Mi kao institucije nažalost nismo mogli adekvatnije pomoći upravo iz razloga što ne možemo to provesti kroz papire.

No, kaže, napravili su koliko su mogli onda kad je to bilo potrebno.

– U trenutku kad je došao ovaj trgovački centar, Grad je iznajmio zemljište i dan danas se nalaze na gradskom zemljištu. Naša tvrtka Nasadi je uskočila, jer neposredno graniči s tim zemljištem, kroz vodu i dali su i donirali određene sadnice koje su brzorastuće da bude hlada tijekom ovih ljetnih mjeseci, kazao je Babić poručivši kako očekuje da se za 10-ak mjeseci po završetku projekta svi nađu tamo na licu mjesta.

Mato Butijer direktor dubrovačke tvrtke Alfaplan d.o.o zahvalio se na odabiru upravo njih kao izvođača ovog važnog projekta.

– Očekujemo da ćemo započeti za dva do tri tjedna. Projekt smo dobro proučili, ne vidimo nikakvih iznenađenja, projekt je izvrstan i smatramo da ćemo tamo do iduće sezone objekt pustiti u pogon. Htio bih pohvaliti azil jer u Dubrovniku smo imali velikih problema s azilom, tako da stvarno smo i mi svjesni koliko to znači i za grad i za županiju, kazao je Butijer.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...