U sklopu 6. Gradionice u “dnevnom boravku” Centra za mlade predstavljena idejna rješenja učenika Tehničke škole

U javnom “dnevnom boravku” Centra za mlade danas je otvorena izložba radova šeste po redu Gradionice, u kojoj su i ove godine sudjelovali učenici Tehničke škole Zadar.

Gradionicu je organiziralo Društvo arhitekata Zadra (ZDA) u suradnji s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Arhitekturom Square.

Zadatak su ove godine učenicima bili elementi urbanog namještaja, odnosno urbane garniture od dostupnih građevinskih materijala od kojih je primarni beton. U sklopu radionice učenici su izrađivali skice i nacrte za elemente sjedenja, konstruirali oplate, smišljali načine izvedbe, radili radne makete i makete od gipsa na osnovu kojih se u finalnoj fazi na gradilištu oblikovao urbani mobilijar.

– Ovo je specifično po tome što su se učenici uspjeli upoznati s cijelim procesom od dizajna do građenja i u konačnici sanacije onoga što se događa u prostoru, a to je nekakav napad na ono što je uredno itd. i gdje se pokazuje teškoća održavanja. Oni su s kreativnim odgovorom zapravo dali rješenje svega. Ove godine su učenici radili dizajn urbane opreme od betona. Proces je trajao jako dugo, cijelo polugodište su se oni bavili s tim i krenuli su od samog dizajna urbane opreme, od oblikovanja materijala, ali i izrade maketa velikih, malih, radnih itd. i u konačnici prisustvovanja kroz proces građenja od izrade oplate, planova oplate, građenja i zaštite, pojasnio je to Petar Kozina, predsjednik Društva arhitekata Zadra.

– Ono što je također specifično ove godine je što smo u Gradionici imali još jednog sudionika za razliku od svih Gradionica do sada – to je sam izvođač. Osim suradnje između Grada, Društva arhitekata Zadra i ostalih dionika koji se svake godine više-manje ponavljaju, ove godine došlo je do suradnje između izvođača i nas i to se pokazalo isto kao nešto što je uspješno i uspjeli smo, unatoč svim nedaćama o kojima ljudi znaju, pričaju ili govore na gradilištu, da dođu do konačnog vrlo kvalitetnog rezultata – dobiti ove betonske klupe za sjedenje, naglasio je Kozina.

U projektu su sudjelovala 23 učenika trećeg razreda koje su mentorirali profesori Lucija Melada, Jadranka Vdović i Šime Maričić.

– Ovo se pokaže kao jedan jako dobar projekt gdje oni imaju šansu od njihove ideje sagledati sve do realizacije. Tako i što se tiče i samog stručnog dijela suradnje s kolegama iz Društva arhitekata, s profesorima koji su prošle godine bili iz Njemačke što je jedno vrlo dragocjeno iskustvo koje onda daje određene rezultate kao i u tom pedagoškom smislu se ostvari taj jedan zajednički projekt koji onda njima zapravo pokaže da se radi o jednom poslu koji se radi timski, znači da arhitektura, projektiranje, razrada nacrta nije nešto što se radi samostalno nego zapravo se moramo naučiti i da radimo u nekakvom timu,  smatra Jadranka Vdović, profesorica u Tehničkoj školi u smjeru arhitektonski tehničar.

Jedan od profesora Šime Maričić, kazao je kako je ovo za učenike bitno da u praksi provedu ono što ih uče.

– Tu su oni mogli iz perspektive građevine slagati nekakvu oplatu za elemente koje su smislili i računati količine materijala koje su im potrebne za ovo napraviti, pojasnio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...