Zadarski spasioci među najboljima u državi; Mateo Škalec iz Spasilačkog kluba Zadar najbolji natjecatelj

Na 13. Nacionalnom natjecanju spasilačkih klubova Hrvatskog Crvenog križa slavili su zagrebački spasilački klub Henry Dunant kao najbolji tim, Karmen Fabris iz istarskog kluba Boškarini kao najbolja natjecateljica te Mateo Škalec iz spasilačkog kluba Zadar kao najbolji natjecatelj.

U natjecanju koje je održano na bazenima u Jelkovcu, sudjelovalo je 40 spasioca i spasiteljica, odnosno šest spasilačkih klubova – Boškarini iz Istre, Neptun iz Dubrovnika, Posejdon iz Rijeke, Lege iz Osijeka i klub Zadar iz Zadra. Spasioci Crvenog križa natjecali su se u pet plivačkih disciplina i svi su pokazali zavidne razine spremnosti i vještine.

– Ovo su ljudi koji su odradili cijelu turističku sezonu na kupalištima diljem Hrvatske. Svakodnevno su pazili na tisuće kupača iz cijeloga svijeta, imali su brojne intervencije, spašavali su živote i zdravlje ljudi. Danas i ovdje vidimo da su to vrhunski osposobljeni ljudi, istaknula je Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.

Spasioci Hrvatskog Crvenog križa važna su karika u sigurnosnom aspektu Hrvatske kao turističke zemlje.

– Problem je što ih ni ove godine nije bilo dovoljno i to je trend koji se provlači unazad nekoliko godina. Prisutnost spasioca na kupalištima ključna je za sigurnost kupača i to je nešto o čemu bi trebali svi razmišljati. Mi doista nastojimo animirati ljude i ovo natjecanje je jedna od aktivnosti kojom želimo privući nove spasioce, napomenuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Natjecanjem je simbolično označeno i privođenje kraju spasilačke sezone na hrvatskim kupalištima. Tijekom ljeta na plažama je djelovalo 600 spasioca Hrvatskog Crvenog križa koji su imali više od 1000 intervencija. Spašena su 23 ljudska života!

– Spasioci su i ovoga ljeta imali puno posla, ali najvažnije je da zadržimo postojeće i dovedemo nove spasioce. Ovakva natjecanja spasiocima omogućuju unaprjeđenje vlastitih spasilačkih vještina i tehnika, što je nužno za spašavanje ljudskih života na kupalištima, ali isto tako i u kriznim situacijama povezanima s vodom, poručila je Radovanović.

REZULTATI:

1. mjesto muškarci
2. tim apsolutno

Mateo Škalec proglašen najboljim natjecateljem:

1. mjesta pojedinačno i timske 4 × 50 metara utrke s preprekama i supersaver!

2. mjesto izvlačenje s užadi.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...