Žena ste u “ciklusu” i željna ste slatkog? Ne umišljate, postoji realno objašnjenje za ovu situaciju

Nedavna studija otkriva da žudnja žena za čokoladom i čipsom tijekom menstrualnog ciklusa može biti ukorijenjena u značajnoj promjeni u funkciji njihovog mozga. Znanstvenici su otkrili da tijekom predmenstrualne faze ključno područje mozga koje se zove hipotalamus manje reagira na inzulin, hormon poznat po regulaciji razine šećera u krvi.

Međutim, naša studija nije izravno promatrala te učinke kod žena, spominje viši autor studije, profesor Martin Heni sa Sveučilišta u Tuebingenu u Njemačkoj. Naglasio je oskudnost istraživanja o inzulinu u mozgu u usporedbi s tijelom, označivši to kao prvi dokaz njegovog smanjenog učinka na žene u navedenoj specifičnoj točki njihovog menstrualnog ciklusa. Istaknuo je potvrdu koju to otkriće pruža ženama koje se bore s tim žudnjama, nasuprot mišljenjima da je to samo umišljeno.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Nature Metabolism, primjenilo je nazalni sprej inzulina na 15 sudionica kako bi se simulirao njegov prolaz u mozak. To je pokrenulo značajnu aktivnost u hipotalamusu tijekom ‘folikularne’ faze, odnosno od dana nakon zadnje mjesečnice do ovulacije. Međutim, tijekom ‘lutealne’ faze, koja odgovara predmenstrualnom razdoblju nakon ovulacije, ali prije menstruacije, došlo je do znatno smanjene aktivnosti mozga, piše Daily Mail.

Konkretan dokaz

To je prvi dokaz da inzulin ima manji učinak na žene u određenom trenutku njihovog menstrualnog ciklusa, napominje profesor Heni. Taj bi fenomen također mogao razjasniti predmenstrualne promjene raspoloženja, jer utjecaj inzulina u mozgu može utjecati i na emocije. Znanstvenici teoretiziraju da inzulin igra ključnu ulogu u prvoj polovici menstrualnog ciklusa, pomažući u mobilizaciji energije za proizvodnju jajašca i zadebljanju sluznice maternice u slučaju moguće trudnoće. Međutim, ta se potreba smanjuje nakon ovulacije.

Važno je napomenuti da se smanjena osjetljivost na inzulin opažena u mozgu žena prije menstruacije razlikuje od problema osjetljivosti na inzulin u ostatku tijela povezanih s dijabetesom tipa 2. To implicira da žene ne trebaju biti pretjerano zabrinute zbog drastičnih skokova razine šećera u krvi tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa.

To pokazuje da žene koje se bore s tim ništa ne izmišljaju, ističe profesor Heni. Unatoč tome, privremeni pad inzulinske osjetljivosti u mozgu mogao bi s vremenom pridonijeti povećanom skladištenju masti u tijelu.

Isto tako, ovaj uvid u predmenstrualne promjene mozga može ponuditi ključno objašnjenje zašto žene imaju veći postotak tjelesne masti u usporedbi s muškarcima, prenosi Zimo.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...