Županija uvodi obvezno testiranje na alkohol i droge, tko padne na testu – otkaz!

Od idućeg tjedna zaposlenici Požeško-slavonske županije neće smjeti popiti ni kap alkohola jer im, u protivnom, slijede ozbiljne sankcije, pa i otkaz.

Županica Antonija Jozić donijela je Pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu. Tolerancija na alkohol bit će nulta, a krajnja mjera može biti i otkaz, piše Radio Vallis Aurea.

Pravilnikom se utvrđuju zabrana rada pod utjecajem alkohola, droga i drugih sredstava ovisnosti, postupak provjere (testiranja) kojim se utvrđuje je li službenik ili namještenik za vrijeme rada pod utjecajem alkohola ili drugih sredstva ovisnosti, mjere i sankcije koje Požeško-slavonska županija primjenjuje prema radnicima i drugim osobama koje su na radu.

Zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, droga i drugih sredstava ovisnosti u prostoru pod nadzorom Županije, kao i njihovo unošenje u taj prostor. Na radnom mjestu i prostoru pod nadzorom Županije službenik i namještenik ne smije biti pod utjecajem alkohola, droga ili drugih sredstava ovisnosti.

Stanje pod utjecajem alkohola smatra se stanje pri kojem izmjerena vrijednost alkohola u izdahnutom zraku iznosi više od 0,0 miligrama u litri izdahnutog zraka, odnosno više od 0,0h/kg težine u krvi.

Dvije kategorije alkoholiziranosti

Potrebu testiranja određuje pročelnik upravnog odjela za svoje službenike i namještenike sa svrhom zaštite zdravlja i sigurnosti svih službenika i namještenika. Pročelnik upravnog odjela mora udaljiti s radnog mjesta službenika ili namještenika kod kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola, droge ili drugih zabranjenih tvari u skladu s Pravilnikom, a može i udaljiti s radnog mjesta i službenika ili namještenika koji se odbije podvrći testiranju.

Testiranje službenika ili namještenika radi provjere je li pod utjecajem alkohola provodi se nasumično, ili testiranje ide po dojavi župana, neposrednog voditelja ili ovlaštenika poslodavca.

Prema službenicima ili namještenicima koji su postupili protivno zabrani ovog Pravilnika primjenjuju se odgovarajuće mjere odnosno sankcije, ovisno o okolnostima slučaja i o rezultatima testiranja. Mjera može biti: usmeno upozorenje i savjet službeniku ili namješteniku uz udaljavanje sa mjesta rada, zabrana nastavka rada – privremeno udaljavanje s radnog mjesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe odnosno otkaza ugovora o radu, ili mjere obveznog liječenja pri ponovnom kršenju zabrane. Izrečene mjere se unose u dosje službenika ili namještenika.

Alkoholiziranost je svrstana u dvije kategorije: pripito stanje do 0,5 mg/l (do 0,5 g/kg težine u krvi) i pijano stanje: 0,51>mg/l (0,5>g/kg težine u krvi), što čini razliku kod sankcioniranja. Pravilnik stupa na snagu sljedećeg tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...