Anksiozni ste? Dokazano je da ova pjesma može smanjiti tjeskobu za više od 60%

Razine anksioznosti su zatim ocijenjene i rezultat je pokazao da su pacijenti u glazbenoj grupi imali slične razine anksioznosti kao i oni koji su uzimali lijekove – što sugerira da je glazba jednako učinkovita u smirivanju živaca.

Jedna je pjesma toliko opuštajuća da je otkriveno da smanjuje tjeskobu za 65 posto i da se čak može mjeriti s farmaceutskim proizvodima kada je u pitanju smirivanje nervoze prije operacije. Ali, prije nego počnete zamišljati liječnike kako pjevaju serenade pacijentima, pogledajmo istraživanje i koju su pjesmu znanstvenici koristili, prenosi LadBible.

Jedna studija o anksioznosti prije operacije uključivala je pacijente koji su bili pod regionalnom anestezijom koja se zove blokada perifernih živaca. Pišući u časopisu Regional Anesthesia and Pain Medicine 2019. godine, tim sa Sveučilišta u Pennsylvaniji rekao je da je anksioznost prije operacije uobičajena i može povećati razinu stresa u tijelu.

Sedativi koji se koriste u liječenju anksioznosti mogu imati nuspojave koje utječu na disanje i protok krvi i zahtijevaju stalni nadzor. Za njihovu studiju, 157 odraslih osoba podijeljeno je u dvije skupine, pri čemu je prva primila 1 mg do 2 mg midazolama, ubrizganog tri minute prije upotrebe blokade perifernog živca. Midazolam se ponekad propisuje kao sedativ za pacijente koji su podvrgnuti nizu postupaka. Druga je grupa slušala pjesmu Weightless Marconi Uniona putem slušalica za uklanjanje buke.

Razine anksioznosti su zatim ocijenjene i rezultat je pokazao da su pacijenti u glazbenoj grupi imali slične razine anksioznosti kao i oni koji su uzimali lijekove – što sugerira da je glazba jednako učinkovita u smirivanju živaca. Iako je pjesma smanjila razinu stresa, mora se reći da su pacijenti u skupini koja je primala lijekove bili zadovoljniji svojim cjelokupnim iskustvom od onih u skupini koja je slušala glazbu.

Istraživači su sugerirali da je to možda zato što pacijentima nije bilo dopušteno birati glazbu koju će slušati. Liječnici i pacijenti također su mislili da je lakše komunicirati bez glazbe. Tim je zaključio: ‘Glazbena medicina može se ponuditi kao alternativa primjeni midazolama prije periferne regionalne anestezije. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se procijenilo nudi li ili ne vrsta glazbe, kao i način na koji se ona isporučuje, prednosti u odnosu na midazolam koje nadmašuju povećanje komunikacijskih barijera’.

U zasebnom istraživanju, Mindlab International otkrio je da pjesma Weightless uzrokuje 65-postotno smanjenje tjeskobe. Da bi stvorio pjesmu 2012. godine, britanski bend je radio sa specijaliziranim zvučnim terapeutima na koristeći klavire, gitare, zvona i pjevanje. Lyz Cooper, osnivačica British Academy of Sound Therapy, rekla je: ‘Pjesma koristi mnoge glazbene principe za koje se pokazalo da pojedinačno imaju umirujući učinak. Kombinirajući ove elemente Marconi Union stvorio je savršenu opuštajuću pjesmu’, piše Večernji list.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...