GALERIJA Općina Škabrnja proslavila 30. obljetnicu utemeljenja

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljena je jučer 30. obljetnica utemeljenja Općine Škabrnja. Na Dan Općine, blagdan sv. Luke, brojni su se uzvanici okupili u Osnovnoj školi Vladimir Nazor kako bi uveličali ovaj, za sve Škabrnjane i Prkošane, veliki dan.

Tim više što je riječ o velikom jubileju, čak tri desetljeća postojanja Općine, koja je 1993. počela djelovati u ratnom progonstvu, a danas raste i napreduje iz dana u dan, na ponos svih svojih mještana i cijele Hrvatske. Sjednicu je otvorio Ante Dražina, predsjednik Općinskog vijeća, nakon čega je prikazan prigodni film, a okupljenima se potom obratio Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja, javljaju iz Općine.

– Ovim putem želim zahvaliti svima onima koji su zaslužni što smo mi danas na ovome mjestu. Prije svega ljudima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i svim hrvatskim braniteljima, a zatim i svima onima koji su u proteklih 30 godina radili u interesu Općine Škabrnja i pomagali joj na bilo koji način. Svima njima dugujemo vječnu zahvalnost za ovo što danas imamo, istaknuo je u uvodu Škara.

Škabrnja je danas Općina prosperiteta, razvoja i novih projekata, koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života mještana. To prepoznaje i sve veći broj mladih, koji upravo Škabrnju i Prkos vide kao idealna mjesta za miran i kvalitetan obiteljski život.

– Kada sam prije dvije i pol godine dobio tu čast da postanem načelnik Škabrnje, jedan od glavnih ciljeva bio mi je da stvorimo bolje uvjete za život mještana svih generacija, a posebno da mlade ljude potaknemo na razmišljanje da je njihova budućnost upravo ovdje, u Škabrnji i Prkosu. Vjerujem da su projekti poput dogradnje Dječjeg vrtića i pokretanja jasličke skupine te zemljišta za mlade obitelji na Vlačinama, koje uz pomoć Vlade Republike Hrvatske uspješno privodimo kraju, upravo ono što će nas približiti tom cilju, rekao je Škara pa najavio i neke nove projekte.

– Značajna su i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izgradnju i popravak lokalnih prometnica, vjerujem i skorašnju rekonstrukciju ulaza u Škabrnju iz pravca Zadra i Benkovca, zatim novih igrališta u Škabrnji i Prkosu, kao i uređenje groblja sv. Luke, koje će nakon 20 godina uskoro napokon dobiti rasvjetu. A dva najveća infrastrukturna projekta, za koje se nadam da ćemo realizirati u skorašnje vrijeme, su dovršetak nove zgrade Općine zajedno s Memorijalnim centrom, koja je nažalost predugo u statusu mirovanja te nogostup koji bi spojio dva mjesta naše Općine, Škabrnju i Prkos.

Uz čestitke mještanima povodom blagdana sv. Luke, načelnik je zaključio:

– I ovim putem želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, svim ministarstvima s kojima uspješno surađujemo, naravno i našoj Zadarskoj županiji te drugim institucijama poput Županijske uprave za ceste na kontinuiranoj podršci. Hvala i našim prijateljskim Općinama, s kojima sudjelujemo u zajedničkim projektima, a posebno mojim suradnicima u Općini, Općinskom vijeću te svim institucijama koje djeluju na ovom području. U konačnici naši ljudi su ti koji iz dana u dan svojim radom, ljubavlju i entuzijazmom guraju Škabrnju i Prkos naprijed i vjerujem da će tako biti još mnogo godina.

Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, ovom je prigodom načelniku Škari uručio Odluku Zadarske županije o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije prometnica i infrastrukturnih građevina u novoj stambenoj zoni „Vlačine“, prvenstveno namijenjenoj mladim obiteljima.

– Mogu istaknuti da Županija ima odličnu suradnju s općinskim vodstvom i pružamo potporu svim kvalitetnim razvojnim projektima Općine. Naravno, u najvećoj mjeri skrbimo o onim područjima koja su naša zakonska obveza, a to su zdravstvo i školstvo te smo posebno ponosni na postignuća i razvoj ovdašnje osnovne škole. Vjerujem da će se kvalitetna suradnja nastaviti i u budućnosti na korist svih žitelja, a naše razvojne agencije stoje vam na raspolaganju za pomoć u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz EU fondova, poručio je Vicković.

Okupljene je pozdravio i državni tajnik Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, čestitavši na 30. godišnjici postojanja Općine, uz posebnu zahvalu svim dosadašnjim načelnicima i vijećnicima na njihovom doprinosu.

– Škabrnja je od stradalničkog mjesta izrasla u mjesto nade, mjesto koje je poželjno za život. Vrlo je važna kvalitetna suradnja lokalne vlasti s Vladom RH, koja svojom odgovornom politikom ostvaruje nikad bolje rezultate. Od odlične pozicioniranosti Hrvatske u vanjskoj politici, do gospodarstva u kojem, usprkos svim izazovima, ostvarujemo stabilne stope gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i plaća. Uz aktivnu politiku suzbijanja inflacije, unatoč energetskoj krizi koja se reflektira zbog agresije na Ukrajinu i bliskoistočnih konflikata, Vlada uspijeva uspješno realizirati cijeli niz velikih, strateških infrastrukturnih projekata. Jednako tako će podržati sve razvojne projekte na području Općine Škabrnja, najavio je Bilaver.

Godišnju nagradu Općine Škabrnja dobili su učenici Marko Kardum, Marija Škara i Filip Ivković, za izvrstan uspjeh i zapažene rezultate na natjecanjima u znanju u protekloj školskoj godini, zatim Malonogometni klub Škabrnja te Sportski klub potezanja užeta Škabrnja za doprinos razvoju sporta te očuvanju tradicije i običaja.

Posebno priznanje, Grb Općine Škabrnja, dobili su Snježana Matić, profesorica engleskog i španjolskog jezika, koja je djecu u OŠ Vladimir Nazor podučavala proteklih 28 godina te profesor emeritus Boris Dželalija, dragovoljac Domovinskog rata, koji je 18. studenog 1991. proživio i preživio napad na Škabrnju, a nekoliko mjeseci kasnije sudjelovao u osnivanju Kluba Škabrnjana u Zadru.

Uoči same svečane sjednice, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa te su položeni vijenci na spomen obilježju na mjesnom groblju Sv. Luke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...