GALERIJA Pobjednica Malog koreografa 2023 Nola Jakus iz Splita

U subotu je održan treći po redu “Mali koreograf” u organizaciji Plesne udruge Gesta, projekta koji je po prvi put održan 2019 godine svakim novim izdanjem podiže ljestvicu i u organizaciji, ali i sadržajno. Djeca su sjajna, maštovita i kreativna i ovogodišnji program je i po mišljenju struke, ali i publike bio za ljestvicu, pa čak i dvije podignut.

Mali koreograf je koncept zamišljen kao natjecateljski susret djece od 6 do 14 godina koji se samostalno prijavljuju sa svojim plesnim materijalima. Dakle, potrebno je samostalno osmisliti koreografiju, izabrati glazbu i osmisliti scenski izgled kostima i koreografije. Naravno, za sudjelovavnje nije nužno imati plesno predznanja ili pohađati satove plesa. Ono što je bitno naglasiti djeca se prijavljuju kao pojedinci, ne kao članovi klubova, udruga i ansambala.

U prvom izdanju poziv za sudjelovanje išao je isključivo na lokalnom nivou, prema djeci iz Zadra, dok smo drugim izdanjem poziv poslali putem mreža Facebooka, Instagrama i plesnih platformi i šire.

Ove godine je najviše djece stiglo iz Splita i Solina, ali i iz Požege , a iz Zadra je u finalno natjecanje ušla samo jedna zadranka Mia Đžaja.

Ove godine je bilo prijavljeno 24 koreografije, ali je selektiran program na 14 najuspješnijih za ulazak u finale. Pobjedu je jednoglasno odnijela djevojčica Nola Jakus iz Splita i svojom sjajnom koreografijom i izuzetnom izvedbom koreografije Bang -bang

Ove godine članice žirija su Sanja Brebrić iz Zagreba , umjetnička voditeljica Plesnog kristala koji njeguje suvremeni plesni izraz s naglaskom na autentični dječji plesni pokret i izraz ,a sada i moderan ples i hip –hop.  Druga članica žirija je  Anita Ivanović iz Solina umjetnička voditeljica plesnog studija Gita koji njeguje jazz i show dance .Obje članice žirija imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom plesačima i svakako imaju potrebnu kompetenciju kako bismo dobili novog pobjednika.

Stručno povjerenstvo će izabrane koreografije ocjenjivati po sljedećim kriterijima.

-plesni nastup (koreografija,  izvedba, tehnika)

-maštovitost i kreativnost koreografije

-izbor glazbe(adekvatno uzrastu i tehničkim mogućnostima izvedbe plesača)

-scenski izgled(kostimografija)

-ukupan dojam

Pobjednica uskoro putuje u Zagreb kod Tihane Strmečki poznate plesne pedagoginje, redateljice, producentice i koreografkinje sa bogatim plesnim iskustvom i stažem na plesnu edukaciju.

 

Cilj organizacije je prvenstveno motivacija djece. Kroz ples, maštu i kreativnost želimo ih potaknuti na samostalno stvaranje plesnih sekvenci i slaganje koreografija koji će ih možda dodatno motivirati na bavljenje plesnom i izvedbenom umjetnošću, ali možda i motivirati za budući poziv.

Sudjelovanjem u ovakvom projektu kod djece ćemo stvoriti jednu vrstu odgovornosti i ozbiljnosti koju nosi prijava pojedinca. Svakako cilj nam je i upoznavanje i druženje djece iz različitih sredina, ali i širenje njihovih plesnih vidika promatranjem radova ostalih sudionika.

Jako smo sretni što je projekt „Mali koreograf“ zakoračio i van Zadra dolaskom mladih zaljubljenika u ples i pokret iz drugih gradova. Sigurno će svaka sezona dodatno motivirati djecu, koja prate plesne platforme i ples općenito.

S obzirom da je Gesta proizašla iz plesnog studia pok. Nives Šimatović Predovan u čiju spomen smo dugi niz godina organizirali veliku plesnu manifestaciju zadarski plesni festival koji smo nažalost, morali obustaviti zbog niza poteškoća u organizaciji…Malog koreografa smo organizirali u sjećanje na neprežaljenu Nives.

 

U zabavnom djelu nastupile su Gestice, Plesni kristal iz Zagreba i Plesaonica iz Zadra.

Smatrate li da se vi ili netko vama blizak ne bi trebao nalaziti u ovoj galeriji? Ispunite Zahtjev za uklanjanje sadržaja a mi ćemo svakako pokušati uvažiti sve vaše objektivne razloge za isti. Svakako vas molimo da prije toga pročitate sve odredbe prije ispunjavanja istog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...